Redactieblog

221 x bekeken

Blauwtong serotype 1 niet verspreid op getroffen bedrijf

Het blauwtong serotype 1 virus dat vorige week werd aangetroffen bij een geïmporteerd rund in Ophemert heeft zich niet verspreid binnen het bedrijf.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR onder de 159 aanwezige dieren op het kalverbedrijf. Alleen bij het rund waarvan de Belgische autoriteiten meldde dat het vermoedelijk blauwtong serotype 1 (BTV-1) had, is dit virus aangetoond. Het dier is preventief geruimd. Bij de andere dieren op het bedrijf werd geen BTV-1 aangetoond. Resultaten van het onderzoek in de kilometerzone rondom het bedrijf zijn nog niet bekend.

"Wel zijn twee andere typen blauwtong aangetroffen bij het bedrijf. In totaal blijken vijf dieren in het bedrijf besmet met blauwtong. Drie uit Frankrijk geïmporteerde dieren hebben blauwtong serotype 8, waar in Nederland dit jaar tegen gevaccineerd is. Deze dieren zijn met verschillende transporten gekomen, waardoor er dieren bij zijn die wél en niet gevaccineerd zijn", zegt een woordvoerder van LNV.

Ook bleek een dier besmet met blauwtong serotype 6. "Dit dier is op 10 oktober getransporteerd uit het Gelderse Klarendal bij Zutphen. Dit bedrijf wordt nu ook onderzocht op BTV-6. De vondst is voor ons geen aanleiding om ook rond dit bedrijf een kilometerzone in te stellen. klarendal ligt bovendien binnen het insluitingsgebied, waardoor deze niet aangepast hoeft te worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.