1 reactie

Bernanke balanceert op inflatiekoord

De oplossing is zo simpel dat de vraag zich opdringt waarom niemand eerder op dit idee is gekomen. Om de aanhoudende kredietcrisis te lijf te gaan, is de FED van plan de geldpers een tandje hoger te zetten.

Door nieuw geld te drukken, wil de Amerikaanse centrale bank de middelen verkrijgen om slechte hypotheekleningen en obligaties op te kopen. Een groot deel van de hiervoor benodigde 800 miljard dollar kost door de gekozen oplossing nauwelijks meer dan het papier waarop het is gedrukt.

Geniaal of oerstom? Op het eerste gezicht lijkt het laatste het geval. In elk economieboek voor de middelbare school staat uitgelegd dat een toename van de geldhoeveelheid tot een hogere inflatie leidt. En als er iets is dat de kredietcrisis kan doen uitmonden in een regelrechte ramp, is het wel een sterke stijging van de prijzen. Toch zal niemand er FED-president Ben Bernanke van beschuldigen lichtvaardig besluiten te nemen; hij staat bekend als iemand die weet waar hij mee bezig is. De konijn die hij uit de hoge hoed toverde, moet dan wel een briljante zet zijn.

Specialisten gaan ervan uit dat het inflatierisico op de korte termijn beperkt is, maar na verloop van tijd wordt die kans wel groter. Als er straks meer wordt geleend, kunnen de prijzen alsnog omhoogschieten. Bernanke is daarom van plan de opgekochte leningen te verkopen voordat geldontwaarding een kans krijgt. De middelen die hij daarvoor ontvangt, ontrekt hij vervolgens aan het systeem, waardoor er per saldo weinig van die extra miljarden overblijft.

Inderdaad een slim plan dus, behalve als het misgaat. Want als de leningen straks flink in waarde zijn gezakt en Bernanke daar minder voor terugkrijgt dan gedacht, steekt het inflatiemonster alsnog de kop op met een daling van de dollar en haperende economie als gevolg; dan is het middel erger dan de kwaal.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    De niet bestaande inflatie kan nog makkelijker worden opgelost. Niet meer uitgeven dan er binnen komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.