Redactieblog

219 x bekeken 12 reacties

Actie Europese schapenhouders tegen elektronische I&R

Europese schapenhouders gaan actie voeren tegen de invoering van elektronische identificatie en registratie (I&R).

Dat hebben de organisatie besloten tijdens een bijeenkomst in Brussel. De Nederlandse Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS) gaat samen met haar Duitse zusterorganisatie een brief schrijven naar de Europese Commissie, het Europees Parlement en de landelijke ministeries van landbouw. De brief wordt ondersteund door schapenhoudersorganisaties uit Frankrijk, Engeland, Wales en Schotland.

In de brief lichten de schapenhouders toe dat de invoering van elektronisch I&R het einde betekent voor de schapenhouderij. “De inkomens in de schapenhouderij zijn zeer laag. In Nederland is het bruto inkomen van een schapenbedrijf met 400 ooien 14.000 euro. De invoering van het I&R systeem betekent een kostenpost van 10 euro per ooi, dat komt overeen met 4.000 euro inkomsten voor een gemiddeld bedrijf. Dat is onmogelijk”, zegt voorzitter Erich Rhöse van de LWPS.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat veel schapenhouders tegen het nieuwe systeem zijn, terwijl de landen van elkaar dachten dat de andere landen voor invoering zijn. “Dat komt vooral omdat het ambtelijk apparaat voor invoering van het systeem is.”

De invoering van het systeem betekent volgens Rhöse het einde voor veel schapenbedrijven. “Dat heeft ook maatschappelijke gevolgen. Denk maar aan het onderhoud van dijken door het grazen van de schapen.” In Parijs wordt donderdag actie gevoerd tegen de elektronische I&R.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nico Verduin

  Beste allemaal, toch even een tegenbericht van een schapenboer. Er zitten ook voordelen aan electronische herkenning. Arbeid, aflezen, administratie. Wij hebben meegedraaid in de pilot en willen niet meer terug. Wel opletten op de prijs (oormerk moet onder de 1 euro dit lijkt er aan te komen). Mogelijk kunnen we het belang van de schapenhouderij voor het platteland in veel delen van Europa beter onder de aandacht brengen voor duurzame EU-ondersteuning van de sector. Er ligt al een LEI-rapport dat dit belicht. Wellicht vruchtbaarder dan klagen met allerlei onzinbedragen. Tip voor EU: geef alle schapenboeren de gelegenheid een reader te kopen met 80% korting!

 • no-profile-image

  texel

  alle schapenhouders van nederland let op ,in u aller belang,DOE MEE!!!
  laat van u horen.
  grijp deze kans nu het nog kan,anders drukken ze het door en is het niet meer terug te draaien.

 • no-profile-image

  jan

  Droom maar lekker verder veehouder!

 • no-profile-image

  gj

  3 euro per dier Sikke?
  10 Euro komt eerder in de buurt. Daarna elk jaar 2 lammeren per ooi.
  Reken maar uit. Wat kosten de weidelammeren en slachtlammeren op dit moment? Er wordt al niets meer verdiend.

 • no-profile-image

  Jan Schapenhouder

  Belangenbehartigen doe je samen, en niet door verdeel en heers.(veehouder, nederland)
  Een elektonisch I&R systeem wat niet niet gekoppeld is aan een databank, heeft geen enkele toegevoegde waarde.
  Het gaat om traking en tracing, waar schapen zijn of gaan.
  Ga wat dit betreft in de leer bij de varkenssector.

 • no-profile-image

  sikke

  Om de prijs hoeft het niet over te gaan, 3 euro per dier.
  En met elektronisch uitlezen worden vervoersbewegingen een stuk makkellijker, dan met die papieren rompslomp.
  Voor grote bedrijven ideaal maar voor hobby met enkele dieren wordt het moeilijk.

 • no-profile-image

  jan

  Als iedereen de kop dwars gooit en er dus geen draagkracht in de genoemde landen is komt dit idiote plan er nooit door.
  De lak word immers duurder dan de brief.

 • no-profile-image

  veehouder

  Ach, de schapenboer vreest het onbekende. buurman roept het is te duur dus wij roepen mee.
  Het getuigt van weinig ondernemersschap als je tegen elke verandering bent
  je moet je niet verschuilen achter de kosten maar probeer die extra kosten terug teverdienen door een betere administratie.
  Maar ja, schapenboeren en administratie, dat past niet.
  Maar als je de schapen volgend jaar verkoopt hoef je niet aan de elektronische I&R.
  De overblijvers kunnen dan op een transparantere markt een betere prijs verkrijgen.

 • no-profile-image

  dik

  ben het met de voorgaande reacties eens
  laat dit niet gebeuren het net rond uw bedrijf sluit zich,op uw kosten en zonder enig nut ,de overheid probeert een slaatje te slaan uit de blauwtongproblemen ,niet om dierwelzijn maar om de volledig vat te krijgen op de schapenbedrijven, de bedrijftoeslag staat
  op het spel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Misschien is het voor ons als landbouwers beter om ons Europees te verenigen. Op de landelijke belangenbehartiging hoeven we niet meer te rekenen. Als er regelgeving uit Brussel komt dan gooien ze al snel de handdoek in de ring.

 • no-profile-image

  schreuder

  Over verschuilen gesproken waarom verschuild de scijver zich achter de omschrijving veehouder uit nederland ?
  Dit kan maar 1 reden hebben !
  Werkzaam bij LNV.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Met geen enkele I&R Methode houd je ziektes tegen. Je kunt er hooguit achteraf van zeggen hoe het ontstaat en daarmee het verloop van een evetuele epidemie volgen. Maar stoppen? Trap daar nooit in. Blijf logisch denken. We maken weer extra kosten en de baten blijven weg. Ik zie de consument echt niet meer betalen voor dit stukje scharrelvlees. En inderdaad onze toeslagrechten komen verder onder druk als we ons niet aan de nieuwe regeltjes gaan houden. Weer een stok achter de deur. Houdt nooit op!
  Ik ben blij met deze europese actie. Laat de media er maar eens flink aandacht aan schenken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.