217 x bekeken 1 reactie

Veel subsidiegeld co-vergisting naar andere projecten

Subsidiegeld dat overblijft uit het budget voor co-vergisting wordt waarschijnlijk voor andere vormen van duurzame energie gebruikt.

Economieminister Maria van der Hoeven wil resterende middelen niet voor vergistingsprojecten reserveren, zei zij in de Tweede Kamer.

Ruim de helft van de aanvragers van subsidie voor co-vergisting heeft zich inmiddels teruggetrokken. Belangrijke oorzaak daarvoor is dat het steunbedrag per kilowattuur te laag is. Van de goedgekeurde projecten moet nog blijken of deze ook daadwerkelijk van de grond zullen komen. Het lijkt er daarom op dat er veel subsidiegeld overblijft.

SGP-leider Bas van der Vlies, die herhaaldelijk voor verhoging het bedrag per kilowattuur heeft gepleit, vindt dat deze middelen hoe dan ook voor co-vergisting moeten worden ingezet. Van der Hoeven wil het geld dat vrijkomt wel voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) behouden, maar op de specifieke besteding wil zij zich niet vastleggen.

"Ik kan natuurlijk geen toezegging doen over het oormerken van gelden", zei zij tegen Van der Vlies. "Maar ik heb zeer veel oog en oor voor kleinschalige projecten." Met de SDE-regeling worden behalve co-vergisting ook onder meer biogas, windenergie en zonnepanelen gestimuleerd. Vooral voor die laatste categorie bestaat veel belangstelling.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gerben

    Voor PV zonne-energie krijgen ze de dubbele vergoeding. Dat is wel populair. Geef vergisting dezelfde vergoeding en het budget is zo op. De Minister wil gewoon niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.