208 x bekeken

Tachtigduizend vaccins q-koorts in Noord-Brabant

Landbouwminister Gerda Verburg stelt tachtigduizend vaccins tegen q-koorts beschikbaar voor vaccinatie in en rondom Uden.

Deze worden vanaf 20 oktober op aanvraag gratis beschikbaar gesteld aan melkgeiten- en schapenbedrijven. Omdat de humane epidemie van q-koorts zich in een straal van zo'n 45 kilometer rond de Noord-Brabantse plaats concentreert, is het vaccin alleen voor veehouders in die omgeving verkrijgbaar. Grote bedrijven en kinder- en zorgboederijen krijgen in eerste instantie voorrang, omdat het aantal doses beperkt is. Na twee weken kunnen ook andere bedrijven met schapen en geiten hun dieren laten vaccineren.

Volgens Verburg zijn er dit jaar meer q-koorts gevallen bij mensen geconstateerd dan ooit tevoren. Besmetting heeft plaats doordat de bacterie die vrijkomt bij abortussen en vroeggeboortes van besmette dieren wordt ingeademd. Soms kan dit leiden tot ziekenhuisopname.

Of registreer je om te kunnen reageren.