Redactieblog

235 x bekeken 10 reacties

SP in dromenland

Krista van Velzen en Hugo Polderman van de SP verkeren in dromenland. Dat blijkt uit hun toekomstvisie op de landbouw.

Ze willen behoud van marktordening en het vormen van strategische voorraden. De melkquotering moet niet worden afgeschaft. Wel moet de productie in Europa dalen, zodat we zelfvoorzienend worden. Handelsmaatregelen moeten zorgen dat importen van buiten de EU de interne markt niet verstoren. Een inkomen voor boeren, die groene diensten verlenen. Het voortbestaan van de familiebedrijven. Hogere prijzen in de supermarkten, zodat dier- en milieuvriendelijker geproduceerd kan worden.

Ziehier de SP in dromenland. Wat men wil is gewoon de klok terugdraaien. De kippen moeten weer kakelend rond de boerderij scharrelen. De boerin verkoopt de eieren aan de passerende stadsmens. De boer spant het paard weer voor de wagen. "Hoe genoeglijk vliedt het leven des gerusten landsman heen"(citaat).

Wat een kolder van de SP. Vrije grenzen en de komende WTO-afspraak worden voor het gemak vergeten. De werkelijkheid is anders, mevrouw Van Velzen en meneer Polderman. Dat is knokken op de wereldmarkt voor de laagste kostprijs.

En dan kan best. Ook met boeren die zich gelukkig voelen. Schrijft boer en columnist Jan van Weperen niet in Nieuwe Oogst dat hij de vetste jaren meemaakt in zijn boerenbestaan? Dat is de waarheid en die telt. En niet het gewauwel van een SP. Gelukkig opereert die in de marge van de politiek en heeft geen invloed.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fryslan

  hadsjikidee, zelfvoorziening. dan kan de NL productie dus met 75% terug.
  Landen als Italie, Polen of VK zullen immers nooit accepteren dat zij net zoveel moeten inleveren omdat NL meer dan zelfvoorzienend is.

 • no-profile-image

  dj

  Vergaderboer je slaat de plank weer helemaal mis. Ik ben absoluut geen fan van de SP, maar met hun gedachte over het behoud van de melkquotering ben ik het wel eens. Liberalisering van de wereldhandel leidt onherroepelijk tot prijzen ver onder de kostprijs van melk. We zitten nu midden in de gevolgen van de liberalisering van de financiële sector; we hebben gezien wat voor ellende dat al heeft opgeleverd.
  Dat willen we met de voedselproduktie niet meemaken; de voedselzekerheid wordt erdoor op het spel gezet. Zonder krediet leven is lastig, maar zonder eten leven is onmogelijk.
  Als we de voedselproduktie ook volledig liberaliseren zal dat onafwendbaar leiden tot ernstige extra hongersnood. De winst van liberalisering verdwijnt alleen maar in de diepe zakken van de grote spelers op de wereldmarkt; zoals bijv. Nestle, Unilever, Ahold, Aldi ect.
  De europese boeren, die een groot deel van het platteland onderhouden en de burgers van goed en goedkoop voedsel voorzien hebben voor dat vele werk ook recht op een fatsoenlijk inkomen ipv. uitgemolken worden door de grote bedrijven.

 • no-profile-image

  Daniël

  Het blijft in deze discussie weer het bekende gerommel in de marge. Met boerenwinkels kun je nooit een groot marktaandeel verwerven. Het blijft een niche voor een gering aantal boeren. Bovendien is het een bewijs van wantrouwen tegenover onze coöperaties. Zj moeten immers onze producten vermarkten. Zij moeten er voor zorgen dat er smakelijke en kwalitatief prima voer voor de consumenten in de supermarkten liggen. Het is toch te gek voor woorden dat het boerenproduct het qua smaak nog steeds wint van fabrieksmatig geproduceerd voedsel. Wat doen dan al die dure onderzoeksafdelingen van onze coöperaties? Nieuwe producten verzinnen doen ze ook al niet, want het schap in de supermarkten verschilt weinig van jaren terug. Maar nog eens: onze kracht behoort te liggen bij de coöperaties en dan is nu niet het geval. Dat is diep treurig.

 • no-profile-image

  melkboer

  Als ik onderstaande reacties even op me laat inwerken, en dan terloops de malaise in alle landbouwsectoren zie dan lijkt me nog maar één oplossing te zijn om alle problematiek het hoofd te bieden.
  Ik heb het al vaker geschreven; laat ons als agrarische sector een eigen supermarktketen op poten zetten. We houden zelf de controle over de kwaliteit en de prijsvorming. En last but not least, het lijkt me dat we een enorme voorsprong hebben qua beeldvorming. De consument koopt graag zijn voedsel bij de boer, maar dan moet het hem gemakkelijk worden gemaakt. De boer moet naar de klant toe om hem te bereiken. En dat kan volgens mij heel goed met een agrarische supermarkt(keten).
  Ik zou eens graag (inhoudelijke) reacties lezen van mensen die hier serieus over nagedacht hebben. Misschien zie ik iets over het hoofd.

 • no-profile-image

  patrick

  Nou daniël het is een illusie dat een fabriek ooit een beter produkt kan leveren dan een ambachtelijk produkt.Wat betreft de boerensuper nou die komt er dus nooit niet.Hier in deventer heb je een rijtje winkels nl een bakker,een slager,een groenteman en dus de eerder genoemde boerenzuivel(zeg maar melkboer).Een kruidenier zoals bv AH past daar niet bij en heeft ook m.i. geen overlevingskansen omdat die niet ambachtelijk is.De boerenzuivel is er pas drie maanden en het loopt er als een trein.

 • no-profile-image

  melkboer

  Jan, zoals jij het beschrijft bedoel ik het eigenlijk ook. Alleen geef jij er de benaming boerenwinkels aan, en ikzelf supermarkt.
  Als je de artikelen in de supermarkt analyseert zie je dat het merendeel (indirect) agrarische produkten zijn.
  En de prijzen hoeven volgens mij niet hoger te liggen, integendeel. Als leverancier in de keten hoef je maar één keer de marge "op te halen". Of dit nou bij de produktie of de vermarkting gebeurt maakt niet uit. Je haalt er een schakel uit en de winst mag verdeeld worden tussen de boer en de consument.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Ik geloof ook zeker dat het de kant uit gaat van grote bedrijven. Sommige ontwikkelingen zijn niet te keren en dan kun je er maar beter op inspelen. Anders ben je te laat. Een punt blijft echter de smaak. Boerenkaas is lekkerder dan fabriekskaas. Karnemelk van een boerderij smaakt ook beter, evenals boerenijs. Wat ik me afvraag waarom de omzet van deze producten dan niet toeneemt. Het blijft rommelen in de marge. Daarom gaan we onverbiddelijk richting schaalvergroting en zo laag mogelijke prijzen. Vooral nu er een recessie aan zit te komen. Dan wordt de prijs noch belangrijker en komer er zware tijden voor de duurdere producten van de boer.
  En natuurlijk ook voor de biologische landbouw met zijn hoge prijzen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Daniël. Je maakt een redeneringsfout. De coöperaties hebben weinig zeggenschap of hun produkt in de schappen van de supermarkt komt, dat bepalen de supers. En die supers bepalen dat weer aan de hand van de inkoopprijs, en helaas niet alleen op basis van kwaliteit. En juist deze vorm van marktmacht van de super moeten we doorbreken. Voldoende winstmarge voor de producent voor een kwalitatief hoogstaand produkt krijg je alleen maar voor elkaar als de verkoop direct in handen van de boer komt.
  Voor het slagen van zo'n opzet is het wel noodzakelijk dat alle sectoren meedoen voor een breed assortiment.

 • no-profile-image

  patrick

  Natuurlijk wordt er grootschalig geproduceerd en gepubliceerd.Maar wat te denken geeft is de kwaliteit.Sinds kort in deventer een winkeltje die streekprodukten rechtstreeks van de boer in de stad verkoopt.Nou ik koop nooit meer van dat witte vocht in de supermarkt nu weet ik weer hoe zuivelprodukten horen te smaken.Ik heb het niet over biologische maar gewoon eerlijke produkten en heerlijk vers.Dus geen eieren van drie weken oud(bah!).

 • no-profile-image

  Jan

  Samen een nieuwe Supermarktketen opzetten? Het lijkt me een idealistisch, maar onmogelijk plan. De huidige supermarkten concentreren steeds verder en hebben moeite het hoofd boven water te houden. Een boerensupermarkt, met hogere prijzen voor de boerenproducten lijkt me een onhaalbare kaart.
  Wel zouden boeren, die zelf eindproducten produceren, hun handen beter inéén kunnen slaan. Dat gebeurt nu al, maar nog veel te weinig. Ik zou voelen voor een keten van boerenwinkels, waarin op de boerderij gemaakte producten zijn te verkrijgen. Voor een hogere prijs, maar ook van een betere kwaliteit en smaak. Het lijkt me dat daar wel een markt voor is. We moeten dan wel zorgen dat het hele agrarische assortiment, van groente tot zuivel, van jam tot brood er is te krijgen. Voor de dagelijkse dingen hoeft de consument dan niet meer naar de supermarkt.
  Je krijgt dan ook een scheiding tussen boeren: degenen, die voor een lage kostprijs gaan en bulkproducten aan de supermakt leveren en de boeren, die hun eigen producten en die van buren in de meest brede zin verkopen. Daarvoor moet dan een fors hogere prijs worden betaald. Daarom is het SP-model nog zo gek niet. Alhoewel ik met vergaderboer van mening ben dat de quotering en subsidies zullen verdwijnen. We zullen zelf de broek op moeten houden

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.