Redactieblog

1 reactie

Onderzoek naar introductie blauwtong

Het ministerie van landbouw gaat onderzoek doen naar de herkomst van het blauwtongvirus van serotype 6 dat in Nederland is aangetroffen.

Bij dit onderzoek wordt een plan opgesteld waarbij veebedrijven in de omgeving van de besmette bedrijven worden getest op BTV-6.

Geruchten dat de ziekte Nederland is binnen gekomen via paarden die op internationale wedstrijden zijn geweest zijn volgens het ministerie van landbouw erg onwaarschijnlijk. "De kans dat de herkomst wordt gevonden is niet groot. In 2006 is het ook niet gelukt om te traceren waar BTV-8 vandaan is gekomen. Maar we moeten het wel onderzoeken", aldus een woordvoerder van LNV.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR in Lelystad meldt dat het virus dat is aangetroffen wordt vergeleken met het vaccin dat in Afrika wordt gebruikt tegen BTV-6. "Als dit overeen komt, wordt het waarschijnlijker dat het gaat om een vaccinvirus. Zonder overeenkomst is dit onwaarschijnlijk, maar het inzetten van een dergelijk vaccin voor serotype 6 elders betekent wel dat er veldvirus van serotype 6 circuleert en dat dit mogelijk de weg naar Nederland heeft gevonden.", legt viroloog Piet van Rijn uit.

Ook wordt nog onderzocht of het virus, net als BTV-8, via knutten wordt verspreid. “De besmette bedrijven liggen hiervoor wel erg ver van elkaar vandaan.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  Schapenfokker

  We moeten het onderzoeken, maar we verwachten er niks van, dat is dus de toon op LNV.
  En weer die geruchten over de paarden, maar daar willen ze op LNV al helemaal niks van weten.
  Eigenlijk is het dus zo dat we allemaal denken dat het van de internationale paardenevenementen komt, maar dat we dat eigenlijk niet willen onderzoeken, uit angst dat het echt zo is..........
  Want paarden zijn bij LNV boven alle wetten en dus boven een verdenking geplaatst.
  Omdat de ambtenaren zelf hobbypaarden hebben misschien????

Of registreer je om te kunnen reageren.