Redactieblog

Nieuwe lidstaten verhogen risico insleep varkenspest

Het risico op de insleep van klassieke varkenspest uit de vijftien 'oude' EU-lidstaten is in de afgelopen vijf jaar verminderd.

Dat zei onderzoeker Clazien de Vos van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR tijdens een symposium over varkenspest in Lelystad.

De toetreding van de tien nieuwe lidstaten zorgt voor een verhoging van het risico op insleep van de ziekte. "Of hierdoor het totale risico op insleep van klassieke varkenspest groter is geworden, is niet te zeggen. Daar is geen onderzoek naar gedaan."

In 2005 deed De Vos onderzoek naar het risico op insleep van de ziekte. Toen werd deze berekend op 4 procent, wat overeen komt met één uitbraak in 25 jaar. "Die berekening is naar verwachting onderschat, omdat geen rekening wordt gehouden met illegale transporten en het risico dat toeristen het virus meenemen", aldus De Vos.

Het grootste risico van insleep van de ziekte is via terugkerende transporten bij de export van varkens. Duitsland en België zijn de landen met het grootste risico voor insleep in Nederland.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal uitbraken van varkenspest in de oude EU-lidstaten aanzienlijk gedaald. Ook lijkt de ziekte onder de
wilde zwijnen beter onder controle, waardoor het risico op een uitbraak kleiner is.

In de nieuwe lidstaten Roemenië, Hongarije en Tsjechië komt nog met regelmaat varkenspest voor, zowel onder gehouden dieren als bij wilde zwijnen. "De kans op insleep van de ziekte uit die landen is reëel", aldus De Vos.

Of registreer je om te kunnen reageren.