367 x bekeken 13 reacties

Nieuwe blauwtongvariant blijkt serotype 6

De blauwtongvariant die onlangs bij drie rundveebedrijven in het oosten van Nederland is aangetroffen, is nog niet eerder in Europa gesignaleerd. Het gaat om het serotype 6, dat tot nog toe alleen voorkwam in Midden-Amerika en Afrika.

Afgelopen week is het virus in Engeland onderzocht. Eerder was al gebleken dat het om een andere variant dan type 8 ging, maar welke was onduidelijk. Hoe het virus Nederland heeft bereikt, is niet bekend. Landbouwminister Gerda Verburg laat daar nu onderzoek naar verrichten. Vaccinatie is voorlopig niet mogelijk, omdat er geen geschikte vaccins beschikbaar zijn.

Het virus is aangetroffen bij drie koeien op drie verschillende bedrijven in Oost-Nederland. Verburg heeft een zogeheten insluitingsgebied om de boerderijen ingesteld, waarbinnen beperkende maatregelen gelden. Dieren op bedrijven binnen een straal van 50 kilometer van de besmette veehouderijen mogen niet worden geëxporteerd.

In de rest van het land geldt dit exportverbod niet. Wel gelden er voor heel Nederland, dus zowel binnen als buiten het insluitingsgebied, voorwaarden voor transport. Zo mogen slachtdieren alleen worden vervoerd als zij afkomstig zijn van bedrijven die dertig dagen vrij zijn geweest van besmetting. Voor fok- en gebruiksdieren geldt dat zij knuttenvrij moeten zijn opgestald en een negatieve test hebben gehad.

Omdat de drie bedrijven vlak bij de grens met Duitsland liggen, heeft Verburg de Duitse autoriteiten geadviseerd dezelfde maatregelen te nemen. Of zij dit gaan doen, is nog niet bekend.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Melkveehouder Wim, Dank je wel voor je info. Kan je daaruit concluderen dat enten dan zinloos is? er wordt immers geent voor de BT die al geweest is, en voor de nieuwe variant kun je nog niet enten. Wat is jouw idee/ervaring hiermee?

 • no-profile-image

  karel

  Ja, met het reisgenot aangeprezen door diverse tv-programma's gesponsord door de vliegtuigmaatschappijen via de reisorganisaties raak je in contact met alle uithoeken in de wereld. Ziektes zijn niet zichtbaar en kun je handig door de douane loodsen.
  Een wereld epidemie van zeer ernstige aard zal zeker toeslaan. Wat niet zeker is wanneer. Echter tegen houden van de ingezette ontwikkeling van vrijheid voor iedereen en vrij reisgenot lijkt mij een onmogelijke missie. Vliegtax heffen is misschien een begin, maar stuit wereldwijd op enorme bezwaren. Hoe meer geld de mens verdient, hoe meer die gaat reizen en liefst ver weg. De verliezer in dit verhaal is niet de boer, de veehouder, maar het milieu. De vraag is of wij als mens daarin blijvend een plaats kunnen behouden. Als u twijfelt over die plaats op aarde voor de mens, dan bent u niet de enige.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Rinnie,

  waarschijnlijk wel net als van die biologische bedrijven. Ohh je had je niet verwacht of wel?

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  T.a.v. Boerin, Twente :Deze dieren zijn hoogstwaarchijnlijk immuun geworden voor B.T. type 8 door vaccinatie of door een infectie in het verleden te hebben meegemaakt. De opgebouwde weerstand (antistof) bied echter GEEN bescherming tegen B.T. type 6. In principe is ieder rund in Nederland vatbaar voor B.T. type 6 omdat het een geheel nieuwe aandoening in het gebied is. @ Redactie A.G.D.:De vervoersregels hadden wel wat uitgebreider uitgelegd mogen worden in het artikel.

 • no-profile-image

  boer

  Eindelijk, wij hebben al tijden blauwtonggevallen bij geente dieren. De symptomen zijn iets milder dan bei de uitbraken van vorige jaren, waardoor het pas vrij laat als blauwtong gezien werd. Misschien houdt iedereen nu eens op te beweren dat onze dieren verkeerd geent zijn. Zal ook eens zeggen dat ze hier maar op de andere variant moeten testen......

 • no-profile-image

  Drees

  Waarschijnlijk is het beestje in een koffer van een vakantieganger meegekomen en op schiphol niet onderschept.

 • no-profile-image

  Boerin

  Waar ik nu wel benieuwd naar ben is of deze dieren ingeent zijn, en of er een samenhang kan zijn tussen inenten en een uitbraak van dit type. Weet iemand dit?

 • no-profile-image

  marco

  Hoe komt het nou dat virussen alleen in Nederland neerstrijken?
  Dat wordt natuurlijk niet onderzocht.

 • no-profile-image

  koetje

  knuttenvrij opstallen lijkt mij onmogelijk
  en dit vindt wakker dier ook vast niet leuk

 • no-profile-image

  Rinie

  Oei, en wat gebeurt er nu met de melk van deze zieke koeien! Gaat die gewoon naar de fabriek? Nee, toch?

 • no-profile-image

  Klaas

  Voor dieren kan gemakkelijk een vervoersverbod worden ingesteld. Maar zolang mensen met vakantie gaan naar verre oorden, zullen we met de regellmaat van klok met nieuwe ziekten bij mens en dier geconfronteerd worden.

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  @ Boerin, Twente e.a.: Enten tegen B.T. type 8 is niet zinloos omdat dit virus nog steeds (ziekmakend) aanwezig is. De opgebouwde antistoffen (weerstand) heeft geresulteerd in niet / nouwelijks (?) ziektegevallen van B.T. type 8. De immuniteit werkt niet tegen B.T. type 6. Nu dit nieuwe type virus "zomaar uit de lucht is komen vallen" is het eerst even afwachten (onderzoek) hoe groot deze 'bedreiging' word en kan mogelijk tijdig een geschikt vaccin ontwikkeld worden. Op basis van de eigen ent-ervaring (hoewel de dierenarts enigszins aandrong) dan altijd enten tegen B.T.type 6.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat Klaas. De overheid creëert met haar beleid de habitat voor ongedierte en ziekteverwekkers, en door de toegenomen mobiliteit worden de ziekteverwekkers verspreid.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.