Redactieblog

221 x bekeken 1 reactie

Natuurbeheer en landbouw scheiden

Agrarisch natuurbeheer helpt niet voor het behoud van weidevogels. Dat is de conclusie van de Vogelbalans 2008. Sovon voert dit onderzoek al jaren uit.

De conclusies zijn hard. De jarenlange moeite en het vele geld aan subsidie dat er in gepompt werd, zijn voor niks geweest. Alleen inzetten op veel zwaardere vormen van beheer levert wat op. Nog beter is het om in te zetten op natuurgebieden. Weidevogels voelen zich daar veel beter thuis, zo constateert Sovon.

De bevindingen van Sovon verbazen me niet. Op moderne bedrijven maaien we steeds vroeger in het voorjaar. Daarbij zijn we dag en nacht aan het werk. Als je 's nachts maait, wie kan er dan op de nesten letten? Niemand toch?

Dat zal niet veranderen. Bedrijven worden steeds groter. De machines groeien mee. In de drukke oogsttijden moeten die maximaal worden benut. Dat is vaak ook als het donker is. Bovendien nemen veel loonwerkers het werk van de boer over. Van hen kun je niet verwachten dat ze oog en oor hebben voor de vogels. Zij moeten in zo'n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk hectares gras maaien.

Daarom is het beter een striktere scheiding te maken tussen landbouwgronden en natuur. Natuur is voor vogels, landbouwgrond voor de boer. Het is mooi meegenomen dat daar dan ook nog vogels op broeden.

Het geld voor natuurbeheer, dat nu naar boeren gaat, kan dan worden overgeheveld naar natuurgebieden. Dat is beter voor zowel de boer, die als agrarisch ondernemer meer kan verdienen, als voor de weidevogels.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jaap

    Geen gevoel voor vogels, Vergaderboer? Ik kan je verzkeren dat het best samengaat, boer-zijn en natuurbeschermer. Bovendien brengt het leuk wat geld in het laadje. Vooral voor de kleine boer. Maar die interesseren u niet. Maar gun ze dan in ieder geval wel hun liefde voor de weidevogels.

Of registreer je om te kunnen reageren.