Redactieblog

Mogelijk meer gevallen bt-variant

Dierenarts Ron van den Aakster van Dierenartsencombinatie Zutphen-Laren sluit niet uit dat er meer bedrijven besmet zijn met het onbekende blauwtongvirus (bt) dat is aangetroffen in het gebied rond het Gelderse Lochem en in Overijssel.

"Ik heb in mijn praktijk vrijwel alle runderen gevaccineerd tegen blauwtong, maar toch zijn er dieren die verschijnselen van blauwtong vertonen. Ik sluit niet uit dat er meer bedrijven besmet zijn met de onbekende variant van blauwtong", aldus de dierenarts.

De aangetroffen besmettingen komen overigens niet in zijn praktijk voor. De door Van den Aakster aangedragen dieren zijn door de VWA onderzocht, maar bij geen van de verdenkingen is blauwtong vastgesteld.

"De dieren zakten ruim na de vaccinatie in de melkproductie, hadden een koortspiek en de neusspiegel vertoonde de symptomen van blauwtong", aldus de veearts.

Van den Aakster merkt dat veehouders in het gebied wel bezorgd zijn over de vondst van het afwijkende type blauwtong. "De grote vrees is dat de dieren opnieuw ziek worden en dat er opnieuw een vaccin ontwikkeld moet worden voor een andere variant van blauwtong, omdat het huidige vaccin niet beschermt. Omdat ook blauwtong serotype 1 zich uitbreidt richting Nederland", aldus Van den Aakster.

De dierenarts adviseert veehouders in de regio verdachte gevallen te melden bij de VWA en te laten onderzoeken. "Wat ik op het moment ook veel tegenkom is zonnebrand. Ook hierbij zijn beschadigingen van de neusspiegel te zien. Dat komt dit jaar in dit gebied opvallend veel voor."

Of registreer je om te kunnen reageren.