Redactieblog

Mogelijk MKZ in Uruguay

In Uruguay onderzoeken dierenartsen runderen omdat ze verdacht worden van mond- en klauwzeer.

Dat meldt het ministerie van landbouw van het land. In het grensgebied met Brazilië zijn vier runderen aangetroffen met symptomen van MKZ. Tot nu toe is de ziekte niet aangetoond bij de dieren. "Maar er zijn nog geen laboratorium-resultaten en tot die tijd kunnen we nog geen officiële informatie verstrekken", aldus landbouwminister Ernesto Agazzi.

In Uruguay waren eerder in 2000 en 2001 uitbraken van MKZ. Hierdoor was de export van rundvee verboden, waardoor duizenden dieren geruimd moesten worden. Bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE staat het land bekend als vrij van MKZ met vaccinatie.

Rundvlees is het belangrijkste exportproduct van Uruguay. Dit jaar leverde de export 1,4 miljard dollar (1 miljard euro) op.

Of registreer je om te kunnen reageren.