Redactieblog

356 x bekeken 1 reactie

Mestopslagcapaciteit verdubbeld

De gemiddelde opslagcapaciteit voor drijfmest is op veebedrijven in veertien jaar verdubbeld.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verdubbelding geldt zowel voor melkveebedrijven als kalvermesterijen en varkensbedrijven.

Gemiddeld heeft een melkveebedrijf in 2007 1.546 kuub mestopslag beschikbaar, ten opzichte van 792 kuub in 1993. Kalverbedrijven verdubbelden de opslagcapaciteit in dezelfde periode 1.457 kuub per bedrijf. Op varkensbedrijven steeg de opslagcapaciteit met 84 procent van 1.037 m3 naar 1.909 m3 per bedrijf.

Totaal in Nederland is de opslagcapaciteit voor drijfmest met 8 procent gestegen in veertien jaar. Dit is aanzienlijk minder dan de opslagcapaciteit per bedrijf. Dit komt voor een belangrijk deel door de schaalvergroting. In 1993 was er 45.743.000 m3 mestopslag; in 2007 was dit 49.171.000 m3 mestopslag.

Op varkensbedrijven is in verhouding tot de veestapel de meeste opslagruimte. Meer dan de helft (58 procent) van de varkensbedrijven heeft voldoende capaciteit om de mest minimaal tien maanden op te slaan. In de kalverhouderij is dit 39 procent, in de melkveehouderij 22 procent.

Volgens de mestwetgeving moeten veebedrijven voor minimaal zes maanden opslagcapaciteit hebben. 96 procent van de melkveebedrijven, 86 procent van de kalverbedrijven en 95 procent van de varkensbedrijven voldoen hier aan door eigen opslag. Hiermee zijn de andere bedrijven niet automatisch in overtreding; door vaste afspraken voor mestafvoer kan ook aan deze regelgeving worden voldaan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    sjaak

    Vandaag gezien in AGD: TCB wil naar 9 maanden mestopslag!!!!!!!!!!! Toe maar, het doet er zeker niet toe of je verantwoord de mest afzet. De grootte van je opslag heeft zeker het meeste effect op het milieu! Jaag iedereen maar weer lekker op kosten. Altijd maar dat gezever door mensen die aan het eind van de maand verzekerd zijn van hun loon !!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.