Redactieblog

Melamine ook in Chinese eieren

In kippeneieren afkomstig uit Noord-China is melamine aangetroffen.

In de eieren, afkomstig uit Delian, is twee keer de wettelijk toegelaten waarde aangetroffen. Het melamineschandaal breidt zich verder uit dan alleen in melk. Hong Kong heeft in Peking opheldering gevraagd over hoe de chemische stof in eieren terecht kan komen.

Premier Wen Jiabo van China heeft aangegeven dat hij de Chinese voedingsmiddelen zo snel mogelijk weer wil laten voldoen aan de internationale standaards. "Maar we moeten er wel bij zeggen dat cyromazine, een derivaat van melamine, op grote schaal is gebruik in veevoer en als pesticide in de Chinese landbouw." Deskundigen zeggen dat deze stof in planten wordt opgenomen in de vorm van melamine.

Hoeveel melamine voorkomt in vlees en groenten in China is nog niet bekend. In Hong Kong worden testen gedaan op deze voedingsmiddelen. "Nu blijkt dat we melamine in eieren hebben aangetroffen, gaan we ook pluimveevlees onderzoeken en bijvoorbeeld kippen- en varkensnieren", aldus de gezondheidsdienst van Hong Kong. Met melamine vervuild melkpoeder veroorzaakte duizenden zieken in het land. "We hopen dat we de besmetting bij de bron kunnen aanpakken", aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.