Redactieblog

10 reacties

Maat: hogere voedselprijs nodig tegen honger

Om de honger in de wereld te lijf te gaan is het een absolute voorwaarde dat voedselproducenten een goede boterham kunnen verdienen.

Betere opbrengst- en voedselprijzen leiden tot minder honger en armoede”, aldus voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland op de Wereldvoedseldag.

Om de honger in de wereld niet te laten toenemen is verdubbeling van de voedselproductie in 2050 noodzakelijk, aldus LTO Nederland. “De voedselproductie moet omhoog en ook de distributie ervan moet beter”, aldus Maat. Hij voorziet dat hier een mondiale strategie voor nodig is.

“Zeker nu water en grondstoffen schaarser worden.” LTO verwacht dat marktwerking alleen niet voldoende is. “Zonder hogere voedselprijzen en betere rendementen voor de primaire producent is er geen innovatie, geen kennisuitwisseling, geen duurzame productie, laat staan productiegroei”, aldus Maat.

De LTO-voorman vindt dat de internationale gemeenschap niet vrijuit gaat in de strijd tegen de honger. “De agrarische sector is wereldwijd lang verwaarloosd. Investeringen in de landbouw zijn achtergebleven, zeggen ook IMF en de Wereldbank.”

Maat vindt het niet terecht dat boeren die gewassen telen voor brandstoffen worden gezien als veroorzaker van het voedseltekort. “Vijf jaar terug werden ze gestimuleerd om hier in te investeren, nu worden ze afgeschilderd als misdadigers.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De consument gooit zoveel weg dat de vuinisbelt enorm groeit.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dirk en Jophan . Petje af . Dit is duidelijke taal waar Albert Jan Maat nog een en ander van kan leren . Een tijdje terug keek ik met mijn vrouw naar een documontaire over de varkenshouderij in Kameroen . Of beter gezegd de varkenshouderij in Kameroen die met dank aan sluwe import/export regeltjes van Europa niet meer bestaat . De wereldverbeteraars hameren er altijd op dat het belangrijk is dat derde wereld landen leren hun eigen broek op te houden . Kameroen is een land dat behoorlijk vooruitstrevend is voor Afrikaanse begrippen . Het is zelfvoorzienend als het op de meeste landbouwproducten aankomt en van sommige producten was zelfs over . Daarvoor werd een handelsovereenkomst getekend met Europa . In dat contract stond echter ook dat kameroen in ruil kip en varkensvlees moest accepteren . Ze konden die import weigeren , maar niet beiden tegelijkertijd . Eerst werden ze doodgegooid met Europese kip . Toen dat een halt werd toegeroepen werden ze doodgegooid met varkensvlees waarvoor ze de deur volgens de regels niet mochten sluiten . Als volgend jaar de varkensprijs om hoog gaat en die nederlandse slachterij een klant vindt ergens op de wereld die meer kan betalen voor die varkenspootjes dan zit Kameroen helemaal zonder , want de infrastructuur die ze voor die tijd op de plek hadden is intussen helemaal kapot en verrot .

 • no-profile-image

  primair producent

  Tenminste eens een voorman die duidelijk visie heeft en stelling durft te nemen en misschien maar een pet heeft. Ga toch overwegen om weer lid te worden van de club. In elk geval komen er nu duidelijke boodschappen vanuit de landbouw aan beleidsmakers en zij die de landbouw in een hoek proberen te drukken. Deze laatsen willen wel graag blijven eten maar liefst met wat gewasbeschermingsmiddelresiduen uit het buitenland en niet uit eigen gezonde tuin!

 • no-profile-image

  gert

  de oostvaarderpolder eerst maar inrichten voor kiekendieven en elanden,ja waar hebben we het eigenlijk over,en andere polders teruggeven aan de natuur,waar zijn we eigenlijk mee bezig?

 • no-profile-image

  e.

  Hogere voedselprijzen zijn helemaal niet nodig.Gewoon zorgen dat het geld op de juiste plek terecht komt, dus bij de telers, en niet ergens in de tussenhandel blijft hangen.

 • no-profile-image

  dirk

  Toch eerst maar even 3% van de landbouwgrond omzetten in natuur.

 • no-profile-image

  hennie

  breng de marges in beeld, dan blijkt vanzelf dat de boer meer toekomt.

 • no-profile-image

  Jophan

  Misschien moeten we de rest (3e wereld) ook de kans geven om hun eigen voedsel te produceren!
  Wij moeten in Europa blijven met ons product en streven naar productie op maat.
  Teveel, vlees of melk producten buiten de Eu afgezetten, vaak onder de kostprijs, is 'n waanzinnige bezigheid! Groeien om het groeien is dom, omdat dit vaak de opbrengst prijs verlaagd, naar onder de kostprijs.
  Zet in op 'n betere verdeling van opbrengstmarge, over de hele keten!
  Nu zit de sector vaak rond de marge: 0 - 0.5% opbrengst te werken, terwijl de rest in de keten kan marges van 10% en hoger pakken, dankzij die domme boertjes. We noemen ze nog maar 'n keer,, taaie ondernemers,, dan zijn die boeren weer content en gaan ze weer door met overproductie. Zo kan de rest in de keten altijd de baas blijven over de boertjes.
  De gemiddelde kostprijs van 't Lei moet de enige richtlijn worden om uit te breiden. Dan krijgen we vanzelf meer zeggenschap en betere prijzen
  Bespreek dit maar eens ,n keer in jullie studieclubs.

 • no-profile-image

  Boerin

  Doordat Boeren en Tuinders de marketing van hun producten over laten aan de industrie worden Boeren en Tuinders niet meer gezien als dé voedselproducenten. Daarmee wordt de boer niet meer gekend als primaire voedsel producent. We moeten als Boeren en Tuinders veel meer werken aan betere bewustwording van de consument........
  Wat Albert Jan Maat doet is op zich goed maar is slechts het begin. We moeten de consument bewerken met duidelijke campagnes zodat die zich weer bewust wordt van de belangrijke rol die Boeren en Tuinders vervullen bij de voedselvoorziening. Nog niet zo lang geleden werd de slogan FARMERS FEED THE WORLD gepresenteerd. Volgens mij zouden we als primaire sector massaal deze slogan moeten uitdragen en wel wereldwijd.... te beginnen in Nederland.
  Ben Steneker heeft er een CD/DVD van gemaakt . www.BenSteneker.com

 • no-profile-image

  Dirk

  Mag ik even samenvatten:
  1 voedsel hoeft niet duurder, maar de marge moet beter verdeeld worden.
  2 de top ondernemers in nederland moet je de grond niet afpakken maar juist meer geven om te produceren.
  3 breng ons voedsel niet naar de derde wereld om te concureren.
  4 laat de burger zijn bordje leegeten, ipv de resten weg te gooien.
  5 raddraaiers en milieu fanaten moeten publiekelijk de mond gesnoerd worden wanneer ze weer eens onzin uitkramen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.