298 x bekeken 2 reacties

LNV: kwaliteit EHS niet op orde in 2018

De kwaliteit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is in 2018 nog niet op orde, zegt topambtenaar Anita Wouters van het ministerie van landbouw.

Toch houdt het kabinet vast aan de doelstelling dat in dat jaar de EHS is gerealiseerd.

Vandaag hield de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters een conferentie over de EHS. Aanleiding daarvoor is het steeds luider klinkende geluid dat dit grootschalige natuurproject niet in 2018 kan worden afgerond, zoals gepland. Onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving en de Algemene Rekenkamer kwamen onlangs met die kritiek.

Volgens Wouters, een van de sprekers op de conferentie, staan doelstelling en planning niet ter discussie, maar is er wel werk aan de winkel. "De verwerving moet de komende jaren sneller en beter", zei zij. "Maar het is met name de inrichting die niet goed verloopt. De kwaliteit zal in 2018 nog niet op orde zijn." Wouters ziet een grotere rol voor agrarisch natuurbeheer, zeker als daar vanuit Brussel meer gelden voor beschikbaar komen.

Onlangs adviseerde de Raad Landelijk Gebied (RLG) om het onteigeningsinstrument vaker in te zetten om de EHS te realiseren. Volgens de raad komt dit zowel de natuur als boeren ten goede. Binnenkort komt het kabinet met een reactie op dit pleidooi, maar Wouter zei gisteren wel al het vreemd te vinden dat onteigening wel voor rode en grijze bestemmingen wordt ingezet, maar niet voor de EHS.

Op 6 november debatteert de Tweede Kamer met landbouwminister Gerda Verburg over de voortgang van de EHS.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    boeren willen ook wel natuurbeheer ,maar de regelgeving is voor boeren veel strenger en bureaucratischer,dan voor staatsbosbeheer en natuurmonumenten en andere natuurbeheerders,dan is de lol er gauw af, de ambtenaren meten wel met 2 maten, o ja, Brussel moet wel met meer geld komen,net of de boer daar wat aan kan doen daarvoor moet ze in Brussel wezen .

  • no-profile-image

    boer

    als ze de ehs realiseren dan kunnen de koeien op stal blijven in bepaalde gebieden want dan heb je geen voldoende grond meer om te beweiden dus de overheid set de koeien op stal niet de boeren hier heeft niemand het over wat gaat men hier aan doen

Of registreer je om te kunnen reageren.