6 reacties

'Kredietcrisis kan realisatie EHS bespoedigen'

De nationalisatie van Fortis biedt mogelijkheden voor de versnelde realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Volgens Tweede Kamerlid Hugo Polderman moet het kabinet bekijken of de gronden die de bank in bezit heeft voor natuur kunnen worden ingezet.

Landbouwminister Gerda Verburg voelt daar weinig voor. Zij noemde het vandaag tijdens een debat 'ongepast' en 'niet smaakvol' nu de kredietcrisis in volle gang is te profiteren van de problemen bij een van de slachtoffers daarvan. Aarzelende zegde zij toe de kwestie op termijn met minister Wouter Bos (Financiën) te bespreken. Voorlopig is dat echter nog niet aan de orde, aldus Verburg.

Polderman is verbaasd over de uitlatingen van Verburg. Hij zegt te begrijpen dat er misschien 'juridische haken en ogen' aan zijn idee zitten, maar het is volgens hem zeker de moeite van het onderzoeken waard. "Het is aan de burger niet uit te leggen dat we de doelen van de EHS niet gaan halen omdat de verwerving van gronden niet snel genoeg verloopt, terwijl het kabinet nu in een klap eigenaar is van veel van die gronden."

Onlangs leverde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kritiek op de voortgang van de realisatie van de EHS. Deze moet in 2018 gereed zijn, maar op het huidige tempo wordt dat volgens de onderzoekers van het bureau niet gehaald. De provincies, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, laten steeds vaker dezelfde klacht horen. Zij zeggen te weinig armslag te hebben om de doelen te realiseren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  ik bedoel dus pachter in onderstaand bericht

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Als doelen niet haalbaar zijn dan ligt de lat te hoog, maar de milieu en natuur fundamentalisten zien hun kans schoon, het zijn net aasgieren die mooi weer spelen met andermans zuur verdiende centen. Lees Eco Nostra en ra Ra wie ben ik, beide van Peter Siebelt, en "Moord Namens de kroon", door Ine Veen, en je weet waartoe dit tuig in staat is.

 • no-profile-image

  gert

  de aasgieren staan te wachten op hun prooi

 • no-profile-image

  c

  al die gronden behoren publiekelijk verkocht te worden en of aan de verpachter als eerste te gunnen tegen een behoorlijk lagere waarde dan de vrije verkoopwaarde. zo gata het toch ook als wij het als ondernemer niet redden

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Haagse bluf wil alles zolang het hun past. Lukt het niet om de onmogelijk realiseerbaar
  verlanglijst te voldoen geven ze de ander de schuld. Krijgen ze de kans om hun lijst wensen te voldoen noemen ze dat ongepast.
  Bluf natuurlijk. Niets doen is nog te veel gevraagd.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Er zijn ook nog boeren die op de grond hun boterham verdienen.Als groot grond bezitter zijn er ook nog mensen die toch belangrijker zijn dan natuur.Ik lees er niks over.Het lijkt dat er een trent zich herhaalt in de tijd.Het moet juist de politiek zijn die de piket paaltjes herkennen.De nazi mensen in de jaren dertig begonnen ook met natuur aankopen en stelde de natuur boven de mens.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.