Redactieblog

5 reacties

'Kooi-eieren leveren voorlopig nog genoeg op'

Pluimveehouders die kooi-eieren produceren moeten niet voor de muziek uitlopen met het oog op het verbod op legbatterijen in 2012.

Dat advies geven directeur Paul Bens van DLV Dier en Wilbert Hilkens, sectormanager intensieve veehouderij van ABN Amro.

"De komende jaren is er in Europa nog veel te verdienen in de productie van kooi-eieren. Het verbod op kooihuisvesting is een politiek besluit en kan ook uitgesteld worden. Het is daarom voor pluimveehouders beter om te wachten met omschakelen naar een ander houderijsysteem. Het is wel verstandig om alvast 12 euro per hen te reserveren voor het aanpassen van het stalsysteem", aldus Hilkens.

Bens benadrukt dat Nederland ver vooruit loopt met het percentage dieren dat niet meer in kooien wordt gehouden. "In de andere Europese landen moet nog veel meer gebeuren. Mede hierdoor is de kans aanwezig dat er meer ruimte komt dan waar we nu vanuit gaan. Als het buitenland de omschakeling nog niet op orde heeft breekt nood wet. Daarom kunnen pluimveehouders in Nederland zich nu beter afwachtend opstellen. Al snap ik dat dit heel lastig is."

Dat onderschrijft adviseur Anton Legeland van Agrifirm. "Legbedrijven met meer dan 60.000 dieren die van systeem veranderen moeten een milieueffectrapportage laten maken. Dat duurt doorgaans twee tot drie jaar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Lijkt mij een goede reden voor een supermarkt om geen convenant te sluiten met dubieuze organisaties die de verkoop van kooieieren willen verbieden.
  Lastig wanneer je bij een tekort geen kooieieren mag verkopen.

 • no-profile-image

  wijsheid

  je zult er stoflongen aan over houden bij al dat gescharrel. dus een kooi ei is zo gek nog niet . en de markt zal in europa voor de komende 15 jaar het kooi ei zijn .Dus deze zal bepalend zijn wat een scharrel ei zal opbrengen.

 • no-profile-image

  Dirk

  Hoeven we ons ook niet druk te maken over het vleeskuikenbesluit, 42 kg, 38 kg of iets er tussenin, wel of geen voetzoolleassies beoordeling. Gewoon niet doen dus. Eerst maar eens kijken wanneer ze gaan controleren, en welke landen feitelijk mee gaan doen.Voor de muziek uitlopen kan je in dit land (lees EU) lelijk opbreken, het kan je de kop kosten. De luchtwassers kunnen ook al een tandje lager, want de depositie is verkeerd gemeten (laat ik dat vermoeden nu altijd al gehad hebben).
  Van de politiek moeten wij het toch al niet hebben, dus waarom sturen wij ons daar nog aan. Het komt toch uiteindelijk neer op marktwerking. Hij die betaald: bepaald!!!!!Wanneer onze afnemers een signaal geven dat het anders moet, gaan wij daar op inspelen. En niet omdat een politiek gekleurde minister iets wil, wat door een stelletje bureuacraten wordt bedacht, op aandringen van dubieuze organisaties.

 • no-profile-image

  barneveld

  Weet waar je aan begint als je aan scharrelkippen begint,het is inderdaad slecht voor je longen en het werkt zeer zeker niet zoals een kip in een kooi.

 • no-profile-image

  mg

  waneer de overheid ingrijpt en de markt zijn werk niet meer kan doen is dit altijd slecht voor de sector. de overheid moet alleen controleren.de consument moet zelf kunnen kiezen welk ei hij koopt,dat is pas democratie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.