Redactieblog

Hobbydierhouders mogen ook vaccineren tegen Q-koorts

Hobbydierhouders in het gebied rond Uden mogen vanaf 3 november hun geiten en schapen preventief vaccineren tegen Q-koorts.

Dat meldt het ministerie van landbouw.

Maandag begint de vaccinatiecampagne in een straal van 45 kilometer rond Uden voor de professionele melkschapen- en geitenbedrijven, zorgboerderijen en kinderboerderijen. In totaal zijn 80.000 doses vaccin beschikbaar, dat is voldoende voor 40.000 dieren. Gezien de beperkte beschikbaarheid van het vaccin krijgen professionele bedrijven en bedrijven waar veel mensen komen voorrang. Schapen- en geitenhouders buiten het aangewezen gebied niet vaccineren tegen blauwtong.

Q-koorts is een ziekte die bij schapen en geiten abortus kan veroorzaken. Mensen kunnen ook besmet raken met Q-koorts. GGD’s melden dat er dit jaar in Nederland al bijna duizend geregistreerde humane besmettingen zijn. Mensen met Q-koorts vertonen vaak griepachtige verschijnselen of longontsteking.

Het vaccin is nog niet officieel geregistreerd, maar het bureau Diergeneesmiddelen heeft alle veiligheidsaspecten rond het gebruik van dit vaccin beoordeeld en goedgekeurd. Op basis hiervan verleent het ministerie van LNV een ontheffing voor het gebruik van dit vaccin tot 31 december 2008. Het vaccin wordt betaald door het ministerie van LNV. De toedieningskosten zijn voor de veehouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.