Redactieblog

970 x bekeken 3 reacties

Grondstoffen voor kunstmest dalen in prijs

De prijzen voor grondstoffen van kunstmest dalen op de internationale markten.

Dat blijkt uit de noteringen van wereldmarktprijzen van Yara. De prijzen van ammonium, ureum, KAS en fosfor gingen de afgelopen weken aanzienlijk omlaag.

De prijs voor ammonia is sinds de eerste week van september gezakt met 43 procent van 690 euro (880 dollar) per ton naar 390 euro per ton. De prijs voor ureum daalde van 629 euro (803 dollar) naar 239 euro per ton, een daling van 62 procent. De prijs voor KAS daalde sinds begin september van 407 euro per ton naar 372 euro. Dat komt overeen met 8 procent. De prijzen voor fosfaat daalden met 14 procent van 1.778 euro per ton naar 1.523 euro per ton.

De daling van de prijzen voor grondstoffen heeft nog weinig effect op de kunstmestprijzen in Nederland. "De prijzen staan zeker onder druk en de forse prijsstijging van de afgelopen maanden lijkt beëindigd. Toch zien we nog een lichte prijsstijging", zegt een woordvoerder van Triferto.

Duitse kunstmesthandelaren voorzien een nieuwe prijsvorming voor kunstmest. "Terwijl enkele maanden geleden de vraag naar kunstmest groot was, ligt de markt nu bijna stil", aldus een handelaar in de Duitse krant Ernährungsdienst. De wereldwijde economische crisis zou een van de oorzaken zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  northwest

  Het zou beter zijn als de kunstmest nog een poosje duur zou blijven. Dan wordt er minder van gebruikt, en de opbrengsten zullen dalen. Wat denk je dat er met de prijzen voor onze producten gaat gebeuren.

 • no-profile-image

  .

  Ook de kunstmestfabrikanten zullen weer moeten wennen aan oude prijsniveaus. Werd in de eerste helft van het jaar de olieprijs als belangrijkste argument voor de prijsstijging van kunstmest aangevoerd, dan lijkt het me logisch dat dat ook de reden moet zijn voor forse prijsdalingen. De olieprijs ligt zo'n 20% lager dan een jaar geleden, maar de kunstmestprijzen nog heel fors hoger dan toen (x2, x3). Wij boeren moesten produceren met hogere kosten. Niemand die daar een boodschap aan heeft. Laten wij dat nu ook niet hebben richting fabrikanten. Hun winsten waren toch zo gigantisch? Terug naar oude prijsniveaus denk ik dan. Gewoon massaal niet kopen, de markt kan dan de rest doen. Er zullen voor de fabrikanten heus wel redenen zijn om meer te willen vragen, maar die zijn er voor ons ook. Alleen heeft niemand daar een boodschap aan.

 • no-profile-image

  bassie

  HELEMAAL EENS....................................

Of registreer je om te kunnen reageren.