8 reacties

Groenlinks: voorstel dierenrecht in Grondwet klaar

Het voorstel van Groenlinks om dierenrechten in de Grondwet te verankeren, is klaar voor behandeling in de Tweede Kamer.

Indieners Femke Halsema en Ineke van Gent hopen dat dieren hiermee straks minder zijn overgeleverd aan de politieke waan van de dag.

De bescherming van dieren is al vastgelegd in onder meer de Gezondheid- en Welzijnswet voor Dieren. Groenlinks vindt dat echter onvoldoende. Doordat de rechten van dieren niet in de Grondwet zijn opgenomen, zijn deze afhankelijk van het heersende politieke klimaat; wetten en lagere regelgeving zijn gemakkelijker te veranderen dan de Grondwet.

Groenlinks benadrukt dat het wetsvoorstel niet bedoeld is om alle vormen van gebruik van dieren te verbieden. "De zorgplicht voor dieren als levend wezen verhindert echter wel dat de gebruiksfunctie voor de mens tot enige maatstaf wordt verheven", aldus een toelichting op het plan. Het voorstel zal niet leiden tot administratieve lasten voor overheid of bedrijfsleven, verzekert de partij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Els

  Heel belangrijk dat er een grondwet komt voor de bescherming van dieren. Er is bijna niets geregeld om leed tegen te gaan. Zo mogen honden aan een touw van 1.5 meter worden vastgebonden, verbonden aan een klein hok buiten zonder uitlaatplicht etc.. Daar liggen ze dan dag in -en uit aan de ketting. Gelukkig meestal niet, maar het komt nog heel veel voor. Aan zulke uitwassen moet een einde komen en natuurlijk aan de bioindustrie en de mode om koeien de hele dag en het hele jaar door binnen te houden. Schande voor de mensheid.

 • no-profile-image

  Rinie

  Uit de enorme regelgeving die door de jaren heen is moeten worden ontwikkeld, mag je juist afleiden dat de verantwoordelijkheid om beschaafd met elkaar, met dieren, met antibiotica, met bestrijdingsmiddelen en met natuur en milieu om te gaan kennelijk ver te zoeken is. De hele mensenwereld zou eigenlijk kunnen volstaan met de 10 geboden van Mozes. Waar dieren in beginsel vanuit hun natuur /hun innerlijke kompas leven, is de mens daar juist heel ver van afgeraakt en sleept vanuit haar "macht" de dieren en de natuur in zijn onnatuurlijke kielzog mee.

 • no-profile-image

  Riny

  Dit is helemaal verkeerd, men moet naar minder regels en meer verantwoordelijkheid. Meer liefde voor het dier en het werk. De liefde voor het dier is bij de veehouders heel groot. Zo groot zelfs dat ze moeten leren dat ze de zorgen als een dier ziek is niet mee na bed nemen. Ze trekken het zich zo erg aan dat ze er niet van kunnen slapen! Men moet leren om hier wat meer afstand van te nemen, anders ga je er onder door! De verbondenheid met de dieren is zeer groot. Wat de partij voor dieren wil is een dolk in de rug voor de meeste veehouders!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Het idee van groenlinks opzich is niet verkeerd. De dieren krijgen dit niet door de politieke onwil om goed voor onze dieren te zijn. Denk maar aan vissen in een kom of aquarium, honden en katten in huis of asiel. Vogels in een kooi. Varkens en kippen in een schuur. Allemaal om de gezondheid van de mens, terwijl politici zich te goed doen met volpompen met alcohol, is de alcohol in de politici is de wijsheid in de fles.

 • no-profile-image

  Berende Botje

  De grondwet is een raamwerk waarin het bestuur en staatsbestel van ons land geregeld is, waarin de rechten van inwoners van dit land verankerd zijn. Het geeft tevens aan dat zaken in lagere wetten(organieke wetten) geregeld moeten worden. Dierenrechten horen niet in de Grondwet, maar moeten in gewone regelgeving geborgd zijn. Hetgeen al lang gebeurd is. Het is duidelijk een poging van Groenlinks zich te profileren. Een onzalig plan en een nutteloze en kostbare tijdverspilling.

 • no-profile-image

  arm

  Els even doorpakken. Ook voor het houden van huisdieren moeten strenge regels komen. De toename van bezoeken aan veeartsen met kleine huisdieren is schrikbarend. Puur dierenleed. Veel beestjes met gezondheidsproblemen, en totaal vetgemest. Dierenleed ten top. Procentueel komt er bij de kleine huisdieren veel en veel meer dierenleed voor dan in de landbouw. Kijk ze lopen de vetgemeste katten en honden. Hijgend aan een riempje na enkele honderden meters lopen. En de 750.000 konijnen die puur voor plezier in huiskamers rondhuppelen terwijl ze daar niet thuishoren. Die beestjes moeten allemaal lekker vrij in de natuur kunnen huppelen en niet op een balkon of achterkeukentje. En wat te denken van schildpadjes in een emmertje en kanaries in een veel te kleine kooi. Daar zitten ze jaren. Een schande die voorrang verdient boven de aanpak van de bioindustrie.

 • no-profile-image

  Hajo

  zolang dieren in onze wetten nog als dingen worden aangeduid en behandeld is er iets fundamenteels fout.

 • no-profile-image

  harm

  tegen alle diermineded in, er is geen plaats voor associatie met het dier,rendement en solvaditeit telt nu!!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.