25 reacties

Groenlinks: overheidsgeld voor vleesreclame is uit de tijd

Groenlinks wil dat Europa niet langer meebetaalt aan promotiecampagnes voor vlees.

Op initiatief van die partij buigt de begrotingscommissie van Europees Parlement zich volgende week over een mogelijk verbod. CDA en VVD zijn daar tegen. Aanleiding voor het voorstel is de reclame op de Nederlandse televisie voor kippenvlees, die gedeeltelijk uit Europese middelen wordt betaald. Volgens Europarlementariër Kathelijne Buitenweg is het steken van overheidsgeld in het promoten van vlees 'niet meer van deze tijd'.

"We eten met z'n allen te veel vlees", zegt Buitenweg. "Dat leidt niet alleen tot dieronterende omstandigheden in de bio-industrie, maar ook tot grote sociale en milieuproblemen. Ik vind het onbegrijpelijk dat de Commissie consumenten aanmoedigt nog meer vlees te gaan eten." Liever ziet Buitenweg dat het geld besteed wordt aan voorlichtingscampagnes over de schadelijke gevolgen van vleesconsumptie.

Groenlinks krijgt steun van de SP, maar CDA en VVD zullen tegen het voorstel stemmen. Volgens Europarlementariër Esther de Lange (CDA) stelt Europa hogere eisen aan landbouwproducten dan andere werelddelen. Deze zijn daarom duurder en dat rechtvaardigt een steuntje in de rug voor de sector, stelt zij. VVD'er Jan Mulder vindt dat de overheid burgers niet moet vertellen wat zij wel of niet mogen eten.

De reclamespot voor kippenvlees was onlangs ook al de inzet van een zaak bij de Reclame Code Commissie. Wakker Dier had een klacht ingediend, omdat het zich ergerde aan de opmerking dat kip '100 procent oké' is. De stichting kreeg gedeeltelijk gelijk. Een klacht tegen de eigen campagne 'kip, het meest mishandelde stukje vlees' werd door dezelfde commissie afgewezen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bas van Baaren

  Dat mijn belastinggeld wordt gebruikt voor het bevorderen van dierenleed, vind ik schandalig en misdadig! Kippen- en varkensfokkers, schaam u!

 • no-profile-image

  boertje

  rinie uit dokkum loopt achter. Nooit een kijkje genomen in de moderne diervriendelijke veehouderij.
  Als de subsidie gestopt wordt, moet ook direkt de geldkraan voor Wakker Dier, Varkens in Nood en alle andere organisaties en millieuclubs dicht.
  Door zich geloofwaardig over te laten komen moet Groenlinks zich hier hard voor maken.

 • no-profile-image

  koetje

  zeg rinie uit dokkum als jij je zo druk maakt om de zuivering van het water kun je je energie beter steken in de enorme aantallen riooloverstorten die in het beheer zijn bij de gemeenten en waterschappen zelf woon ik er dicht bij het is niet normaal wat daaruit komt na die dikke onweersbuien die steeds talrijker worden

 • no-profile-image

  mijn centen

  Mijn centen gaan naar steuntrekkers. Mijn centen gaan naar actievoerders tegen de "intensieve" boer. Mijn zuur verdiende centen verdienen beter.
  Als agrarier ben ik voor om al dat geld te doneren aan de goede doelen. Wel goede doelen. Hartstichting, nierstichting, epilepsiefonds etc. Dus niet Wakkerdier en ander van dat onkruid.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Rinnie,

  Het weer eens niet begrepen?

  Volgens mij groeit graan,aardappels,gras en noem maar op, van drijfmest.
  Dan we een zogenaamd mestoverschot zouden hebben, komt van de chemische industrie, aangezien ze op kunstmest kunnen verdienen en die wel geld hebben om te lobbyen.
  Dus als je de dong ergens hoort, kijk dan wel even hoe het zit, RINNIE!!
  Daarbij hebben wij op het bedrijf nog eens biogas, waar een heel dorp het stroom van krijgt,plus onze windmolens.
  Tjonge tjonge, wat zijn wij slecht.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het wordt tijd dat er zendtijd wordt gekocht op radio en tv waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de veehouderij presies werkt . Een kort filmpje zoals op het land TV maakte over de kalverhouders heeft op nationale tv meer effect dan op een boeren site op het internet . Stel je voor , met elke keer dat een dergelijk spotje op tv is wordt een spijker in de Wakker Dier doodskist geslagen .

 • no-profile-image

  Hajo

  Och ze kunnen reclame maken wat ze willen,ik mot die vieze vol met bacterieen en salmonella troep zittende beesten niet op m'n bord.
  trouwens milieu en dergelijke groepen hoeven van mij ook niet.
  laat mensen met rust en het komt vanzelf goed

 • no-profile-image

  hendrikus

  net nog even 5 houtduiven geschoten,vooral de borstjes zijn lekker,en vanmorgen nog jong reebokje uit zijn ljiden verlost,was verkeersslachtoffer,,,,dus ik heb mjin eigen vlees wel

 • no-profile-image

  Kees

  Misschien kunnen dat geld dan beter besteden om die politieke partijen met die rare opvattingen weg te saneren !

 • no-profile-image

  ja

  rinie, je bent wel enorm hypocriet bezig zeg. Waar denk jij dat je eigen stront terecht komt dan...............

 • no-profile-image

  Rinie

  In antwoord op de reacties over de stront en plas die ik zelf net als u produceer(t) en die gezuiverd moet worden: daar betalen we beide rioolbelasting voor. Dus, wij vervuilers, betalen dat zelf. Voor uw koeien, kippen en uw varkens betaalt u daarentegen geen rioolbelasting. En toch schijten en plassen uw dieren op jaarbasis voor 1,2 miljard Euro extra milieuschade bij elkaar. Die kosten worden afgewenteld op alle burgers. dat is niet terecht.

 • no-profile-image

  melkkoe

  Rinie, als je de eigen stront en plas in je achtertuintje deponeerde, cf. de maximale normen, dan zou je miscchien minder hoeven betalen. Maar je tuintje is te klein, en dus moet je net als de landbouw afvoeren en betalen. Kwestie van duurzaam leven Rinie en grotere tuin aanschaffen of minder schij.......

 • no-profile-image

  gj

  Jeroen, ook al schrijf je 5 A4-tjes vol.
  Leeghoofdjes als Rinie uit Dokkum bazelen de oneliners van de Partij vd Dieren en het Groen Links spul na.
  Zelf denken zullen zij nooit doen.

 • no-profile-image

  r.v.

  dan moet europa ok de geldkraan dichtdraaien voor de reclames en campagnes van o.a. wakkerdier

 • no-profile-image

  Rinie

  De gangbare, intensieve veehouderij is van geen kanten duurzaam te noemen. Om nog maar te zwijgen van het dierenleed. Nederland is het land waar de meeste ledematen van dieren er af worden gesloopt. Er is bovendien sprake van enorme watervervuiling in eigen land als gevolg van deze intensieve, zeg maar liever "foute" veehouderij. Extra kosten: 1,2 miljard Euro voor het jaarlijks reinigen van het water. Bij de veehouderij geldt kennelijk niet: de vervuiler betaalt zelf. En de Overheid... die zwijgt....

 • no-profile-image

  OMNIVOOR

  He Dunnebier, is je hersenpan al te veel aangetast door je vitaminegebrek (zult wel zo'n wortelvreter uit zo'n zeikclubje zijn) De sector wegsaneren, tuurlijk..en dan? Lekkere veilige zuivelproducten uit china hierheen inkopen? Of hormoonvlees uit het buitenland waarvan geen hond weet hoe het gehouden is?
  Of jullie willen gewoon alle mensen het recht ontnemen om vlees en zuivel te eten omdat jullie jezelf als de messias zien die de wereld moet bevrijden, precies net zo als moslimterroristen. Sterker nog jullie zijn terroristen die leugens verspreiden en mensen hersenspoelen met valse informatie!

  En inderdaad mogen dan al die milieuclubjes ook geen subsidie meer krijgen. En Rinie, al die schade die die milieumafkezen aanrichten met hun brandstichtingen, vernielingen en als kroontje op hun werk moord op een politicus, dat kost de maatschappij niks zeker? En inderdaad als de overheid zelf milieuschade veroorzaakt door een veroudert rioolstelsel wordt daar maar niks aan gedaan omdat het zo 'duur' is en vervolgens moeten de boeren deze extra vervuiling maar even compenseren.

  Zo vermoeiend al dat domme uit de nek kletsende milieuvolk dat elkaar maar nakakelt vanuit hun flatblokjes (kooihuisvesting?) met hun uitkeringen.

 • no-profile-image

  Dirk

  Blijkt eens te meer waarom groen-links een kleine partij is, net als de pvdd zijn slechts een zeer beperkt aantal mensen het met hun eens. Maar ja, je moet toch wat doen in je straatje.

 • no-profile-image

  Wessel

  Ik heb niks tegen de bio-industrie, waarom zou ik? lekker stukje eerlijk vlees heerlijk, de hele zomer bbq-en met veel vlees ik doe niet anders. Ik zie het probleem niet, echt Nederlandse linkse partijen om maar weer eens in het nieuws te komen. Daar krijgen ze toch ook geld voor?.

  Waar ik me wel aan erger zijn die HAK reclames, die zouden verboden moeten worden. Het sterio type boer wordt weer neergezet en juist daardoor denkt de gangbare domme consument van Nederland dat boeren simpele zielen zijn die niet weten wat dierenwelzijn is.

  Zoals ik altijd al zeg. Niemand die meer weet over de natuur dan een Jager. En niemand die meer liefde heeft voor dieren dan een Boer!!!!! knoop dat maar eens in je oren, ga kijken bij die boeren, ondervraag ze en oordeel pas dan!!!!.

 • no-profile-image

  J.M.Dunnebier

  Prima initiatief van Groen LInks!
  Met alle bekende schokkende informatie over de bioindustrie moet belastinggeld gebruikt worden om deze sector weg te saneren.

 • no-profile-image

  ben beerens

  Zelf ben ik pluimveehouder en zou ik blij moeten zijn met de spotjes voor kip. Maar toch heb ik er ook een raar gevoel bij omdat het gebeurd met overheidsgeld. Reclame maken voor kip vind ik erg goed maar ik kan ook niet bedenken waarom dat met overheidsgeld zou moeten. Misschien dat iemand me dat uit kan leggen? Het lijkt me goed om te stoppen met het financieren door de overheid van zowel milieuclubs als de kipreclame. Dan hebben we een gelijk speelveld en kunnen we nog laten zien hoe lekker een stukkje vlees is.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Jammer genoeg niet. Er is ook geen discussie mogelijk want als ze hun zin niet krijgen bedreigen ze je wel.
  Alleen jammer, wel goed van boerderij,d at ze filmpjes van de werkelijkheid laten zien. Waarom niet op nationale tv. Hoe ziet een stal er van binnen uit.

 • no-profile-image

  Consument

  Vlees eten is gezond, maar alles in een goede verhouding. Iedereen bepaalt zelf wat hij eet, dit hoeven deze lieden niet uit te maken voor en ander. het is onbeschoft om bij vlees negatieve reclames uit te zenden. Met de productie van vlees is niks mis mee, het is gezond en de dieren hebben het veel beter dan vroeger en ook als de meeste mensen op aarde. Het kan altijd beter en dit kan als de boer er een redelijke prijs voor krijgt! we hebben pas een probleem als we het niet meer kunnen kopen! Reclames tegen alcohol en drugs e.d, dat moet je durven, dit is slecht voor de mensen! Maar dat zullen ze niet durven, bang dat ze dan afgestraft worden!!!

 • no-profile-image

  Boerin

  Even een vraagje... Wie betaald eigenlijk de tv en radio spots van het voorlichtingsbureau voor de voeding, die spots van: waar heeft jouw zalm gezwommen? en je kip gescharreld? is dat ook met overheidssteun?

 • no-profile-image

  Dirk

  Beerens, u hebt gelijk. Maar zolang allerlei dubieuze clubs gesubsidieerd worden mag de overheid ook iets betalen voor het feit dat kip een goed en gezond stukje vlees is. Vanuit Brussel is men het daar over eens, en dat draagt men uit. De EU probeert dmv subsidies, sturing te geven aan zaken die goed of belangrijk zijn voor de continuering.
  Een heel klein groepje mensen raken hierdoor zo gefrustreerd dat zij met allerlei leugens en halve waarheden proberen om een sector in een kwaad daglicht te zetten. Op de financiele markt hebben we gezien dat leugens en halve waarheden kunnen leiden tot koersdalingen, waardoor de verspreiders van deze leugens en halve waarheden er hun voordeel mee doen. Bepaalde politieke groeperingen zijn genoodzaakt om vanuit hun overtuiging bepaalde zaken ter discussie te stellen. In dit geval een kleine partij die in deze dan ook weinig steun zal vinden. Vaak worden dit soort voorstellen in een later stadium als wisselgeld gebruikt voor belangrijke hamerstukken.
  Het is het typische geval van een balonnetje oplaten en kijken wat er mee gedaan kan worden. Een heel klein deel van de bevolking loopt warm voor dit soort ideeen, het overgrote deel gaat na het lezen over tot de orde van de dag. Voor kip is iedere aandacht een positieve publiciteit, sinds de slogan van WD is de verkoop alleen maar gestegen.

 • no-profile-image

  koetje

  zeg rinie uit dokkum als jij je nog eens verveeld kun je misschien ook eens gaan uitrekenen voor hoeveel euros de veehouderij opruimt aan afvalstoffen afkomstig uit de menselijke voedingsindustrie

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.