Redactieblog

170 x bekeken 1 reactie

En dan zit je zomaar in een crisis

Er is veel voor te zeggen om de kredietcrisis en de daaruit voortkomende economische crisis te wijten aan het morele verval dat de mensen in de greep heeft gekregen. Er zou dus sprake zijn van een morele crisis.

Topmannen die maar bonussen incasseren ook al wordt er verlies geleden, bankverkopers die maar hypotheken blijven verstrekken, ook al staat vast dat de klant die niet zal kunnen betalen, gemeenten die voor een half procent meer gemeenschapsgeld in IJsland stallen.

Fraai is het allemaal niet en misschien is er qua normen en waarden ook wel wat op aan te merken, maar zijn dat nou allemaal echte schurken, zonder moraliteit? En is dat de oorzaak van de crisis?

Eerder denk ik dat de moeilijkheden te wijten zijn aan onwetendheid en onbegrip. We maken het met z’n allen te ingewikkeld. En dan hoeft er niet veel mis te gaan of de constructie stort in elkaar.

Toen ik mijn eerste hypotheek kreeg, had ik al moeite met het begrijpen van het annuïteitensysteem. Liever had ik de lineaire hypotheek gehad, maar dan zou "ik een dief van mijn eigen portemonnee" zijn, zo verzekerde de adviseur mij.

Nu, zoveel hypotheken later, is het nog tien keer zo ingewikkeld geworden. Daar kan de financiële bijsluiter niets aan veranderen.
In de landbouw worden ook nogal eens ingewikkelde constructies bedacht.

Er kwam eens iemand bij mij met een stapel aktes, waarin rond een bedrijf maatschappen, bv’s, huwelijksgemeenschappen en kwalitatieve overeenkomsten waren opgesteld - ik meen vanwege de mestrechten - met de vraag: kan dit juridisch?

Na er een tijdje op getuurd te hebben, moest ik bekennen: ik snap er niks van. Advies: ik snap er niks van, maar als de boer het zelf begrijpt, moet je het maar doen.

En zo zal het ook wel gebeurd zijn. Ik denk dat overal in deze wereld mensen zitten, die er niets meer van snappen, maar die dat niet willen toegeven. En dan zit je zomaar in een crisis.

Toch is er ook altijd wel een reden voor vreugde. Ik snap dat mijn pensioen zo ongeveer verdampt is en nu zal ik nog heel lang voor het Agrarisch Dagblad moeten blijven schrijven. Leuke stukjes worden dat, dat kan ik wel beloven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Credietcrisis is simpel te verklaren. Hoe kun je als bank met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk hypotheek afsluiten? Op basis van risico van failliet gaan. Weinig failliet veel hypotheek. Daarbij lenen zonder aflossing, ook wel beursgang. Wiskundig gezien gaat dit goed tot dat er ergens veel geld nodig is. Wat er niet is kun je niet gebruiken. Zo is er de crisis geboren, zonder dat er veel mensen daar veel last van hebben. Koersen kunnen wel dalen, maar de nog belangrijker is hoe ga je om met je bestedingsruimte? De bestedingsruimte is bepalender voor de invloed van de crisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.