Redactieblog

436 x bekeken 12 reacties

Brandgevaar

Volgens mij wil Wakker Dier helemaal geen intensieve veehouderij in Nederland.

Van de website: "Wakker Dier is de grootste dierenbeschermingsorganisatie die zich exclusief richt op het afschaffen van de bio-industrie." Het is dan ook wel een beetje vreemd dat men zich nu zorgen maakt over de brandveiligheid van stallen. Net als geheelonthouders advies zouden gaan geven over de productie van jenever. Of als Rita Verdonk zich zou bemoeien met het verkiezingsprogramma van de PvdA.

De stelling van Wakker Dier is dat, doordat aan stallen geen goede eisen inzake brandveiligheid worden gesteld, jaarlijks veel dieren omkomen bij brand. Dit jaar al meer dan 500.000 dieren. Ik kan die getallen niet controleren, maar het lijkt mij aardig veel. Wat Wakker Dier nu wil is compartimentering van grote stallen door middel van brandwerende muren. Een geplande megastal in Sinderen is tot doelwit verklaard. Aan de gemeente is gevraagd om de bouw stil te leggen.

Het Bouwbesluit is betrekkelijk onleesbaar. Maar als Wakker Dier gelijk heeft dat er heel weinig regels voor de brandveiligheid van stallen zijn, dan heeft het aangekondigde proefproces ook niet veel zin. Dan moeten eerst de regels worden aangepast.

Wakker Dier heeft geen monopolie op dierenliefde. Ik neem dus aan dat veehouders en stallenbouwers snel met Wakker Dier in gesprek zullen gaan over wat dan het beste is. Mij dunkt dat we er met brandwerende muren niet zijn, er zullen ook rookvrije vluchtroutes moeten komen, signalering van nooduitgangen, branddekens, sprinklerinstallaties, brandblusapparaten, brandvertragende plafonds. Er zullen ook evacuatieplannen moeten worden opgesteld en bedrijfsbrandhulpen opgeleid. Regelmatig zullen er brandweeroefeningen moeten worden georganiseerd. Boeren zullen nu wijzen op de hoge kosten die dit met zich meebrengt. Wie gaat dat betalen? Wakker Dier niet. De overheid ook niet.

Supermarkten misschien? Ik denk het niet. Dus dan toch maar zakelijk blijven, de boel gewoon verzekeren en hopen dat de beschermde steenmarter de bedrading niet doorknaagt en Wakker Dier de stallen niet zelf in brand steekt?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mark

  WD probeert een manier te vinden om de efficientie in de intensieve veehouderij te ondermijnen. Hoofddoel is het onmogelijk maken van enige vorm van intensieve veehouderij.

 • no-profile-image

  Jos

  Wakker dier is `t niet waard om er maar enig overleg mee te plegen,stelletje huichelaars.

 • no-profile-image

  marjolein

  nou, wat een slimme meneer zeg. Wakker dier wil ook helemaal geen intensieve veehouderij, maar alleen maar biologische veehouderij- mét brandveilige stallen zodat de dieren niet onnodig verbranden.

 • no-profile-image

  zie

  Wakker Dier is niet wakker. Bij nieuwbouw van stallen moet er van de gemeente brandmuren in de gebouwen gemaakt worden per x hoeveelheid oppervlakte.
  Let wel. Bij woonhuizen is dit lang niet altijd aan de orde.
  Hoe kunnen dan een stuk of 8 huizen in Zaandam voor overslaand vuur in rook opgaan?? Dit is dit jaar niet de eerste keer dat dat gebeurd.

 • no-profile-image

  Nathanael

  evacuatieplans, vluchtwegen, signalisatie, branddekens... Probeer je vee maar zover te krijgen dat ze die evacuatieplans snappen, de vluchtwegen erkennen/herkennen, de nooddeur alleen open doen bij brand/brandoefening, de signalisatie te volgen... en probeer maar een branddeken te vinden ter grootte van je stal of compartiment in je stal en spreidt het er dan ook maar eens vlot over uit... mensen hebben het iq van de slapende dieren bij wakker dier...

 • no-profile-image

  boer

  Idereen weet dat de aanhangers van wakkerdier te maken hebben met brandstichtingen en bedreigingen van mensen en hun gezinnen. Dus doe nou niet zo onnozel jac.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als WD alleen nog het argument brandveiligheid kan verzinnen om de intensieve veehouderij te traineren, dan heeft de intensieve sector de zaakjes goed voor elkaar.
  Beste Marjolein, hoe gaat dit werken in in de praktijk met strostallen? Als deze branden is er geen houden meer aan. Moet dan iedere dag na de strooibeurt het strooisel besprenkeld worden met brandwerend middel? En hoe leer ik de biggetjes om niet te spelen in het stro want dan werkt het middel niet meer. Of denk je dat de biologische veehouderij vrijgesteld wordt en de biologische varkentjes duurzaam mogen verbranden?
  Alles overziend vind ik het toch erg laag van WD het emotionele argument van levend verbrande dieren te gebruiken om een sector te dwarsbomen.

 • no-profile-image

  boer

  In overleg met WD ?? NOOIT !!!! Met terroristen onderhandel je niet !

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Naar ik had begrepen uit het persbericht van Wakker Dier gaat het bij de genoemde 500.000 dieren om 450.000 vissen?! Om met deze aantallen de veehouderij in een kwaad daglicht te zetten vind ik wel heel ver gezocht. Overigens gaat een goed gebakken vis er altijd in.

 • no-profile-image

  Jac Use

  Door in de laatste alinea te suggereren dat Wakker Dier achter de brandstichtingen zit bij bedrijven werkzaam in de intensieve veehouderij is columnist Bruil, in navolging van dierenarts Plantema, rijp voor een proces wegens smaad en aansluitend een financiele uitkleedpartij. In de rectificatie kan dan tevens melding gemaakt worden van de postbode, gemeenteraad van Aalten, LTO leden en al die andere gekwetsten die slachtoffer waren van zijn giftige pen.
  Vooruit Marjan, maak gehakt van hem; niet alle gehakt is het resultaat van dierkwellerij!

 • no-profile-image

  dirk

  Nee Marjoleintje,wakker dier en consorten willen uiteindelijk ook geen biologische dierhouderij,men streeft naar wereldwijde veganisme.Dit is door een lid zelf de wereld ingebracht!!!!

 • no-profile-image

  gerard

  Nou nee dat heeft wakker dier noooooooiiiiit zo bedoelt, ze hebben alleen het beste met iedereen voor (behalve de boeren).

  O ja, waar kwam het eten ook al weer vandaan?
  Dan bedoel ik ook de tarwe voor het broodje, waar groeit dat ook al weer op?
  Inderdaad op heerlijke mest en daar heb je dan toch weer dieren voor nodig.
  En om nou alleen dieren te gaan houden voor de mest is economisch gezien niet echt aantrekkelijk, want dan wordt jou broodje wel heel erg duur MARJOLEIN en dan wil jij ook wel op je knietjes terug naar die goeie oude tijd van vroeger.

  Een dierenliefhebber, zowel in als buiten de pan!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.