Redactieblog

436 x bekeken

Boetes voor illegale handel in diergeneesmiddelen

Een pluimveedierenarts uit Hardenberg is door de rechter in Zwolle veroordeeld tot een boete van 2.500 euro.

De dierenarts is schuldig bevonden aan het handelen en uitleveren van illegale diergeneesmiddelen. De dierenarts heeft in 2005 middelen die niet geregisteerd zijn in bezit gehad en verhandeld. De boete is lager dan de eis van de Officier van Justitie, omdat de illegale handel al een aantal jaren geleden heeft plaatsgevonden.

In april van dit jaar legde het Veterinair Tuchtcollege de dierenarts ook al een boete op van 2.250 euro. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijk verbod op het uitvoeren van zijn beroep voor een half jaar, met een proeftijd van twee jaar.

Aan de zoon van de dierenarts, uit Radewijk, legde de rechter een boete van 11.000 euro op voor het voorhanden hebben van illegale diergeneesmiddelen en het uitleveren hiervan. Volgens de Zwolse rechter is de directeur van een farmaciebedrijf op "nonchalante en eigenzinnige manier' te werk gegaan. De rechter nam het de man vooral kwalijk dat er door zijn handelswijze diergeneesmiddelen in de voedselketen terecht komen, wat het vertrouwen van de consument schaadt.

De boete voor de zoon is eveneens lager dan de eis van de Officier van Justitie, omdat de illegale handel al in 2005 plaats vond. De vertraging van het proces werd deels veroorzaakt door handelen van de AID.

Of registreer je om te kunnen reageren.