Redactieblog

2 reacties

Biologische geitenhouders in zwaar weer

De kostprijs voor biologische geitenmelk ligt al jaren boven de opbrengstprijs.

Dat blijkt uit onderzoek naar de kostprijs van biologische geitenmelk van het Louis Bolk Instituut. “Het is zwaar weer in de biologische melkgeitenhouderij. De rek is eruit”, vertelt Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut tijdens de geitendag van de Gezondheidsdienst voor Dieren en de faculteit Diergeneeskunde.

In 2004 lag de kostprijs van biologische melk al 8 euro boven de melkprijs voor biologische geitenmelk. In 2007 blijkt uit voorlopige cijfers dat de kostprijs 15 euro boven de melkprijs lag. In het afgelopen jaar is de melkprijs voor biologische geitenmelk wel gestegen, maar de kostprijs is ook gestegen, waardoor het gat tussen de kostprijs en opbrengstprijs blijft.

Gemiddeld ligt de opbrengstprijs meer dan 10 euro onder de kostprijs. “Dit komt voor een belangrijk deel door de gestegen voerprijzen nu alleen 100 procent biologisch veevoer gebruikt mag worden”, aldus Van Eekeren. Veevoer bepaalt voor ongeveer 60 procent de kostprijs van biologische geitenmelk.

De technische resultaten van biologische geitenbedrijven zijn in afgelopen jaren wel gestegen. De melkproductie per geit is met 8 procent gestegen. In Nederland zijn ongeveer zestig biologische melkgeitenbedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  groenlinkseetbiologischdusookniet

  Stoppen met die poppenkast als er geen markt voor is.

 • no-profile-image

  Marjon

  Ongelofelijk jammer! Ik ben een enorme voorstander van biologisch boeren.
  Geitenmelk ben ik gaan drinken doordat een zieke vriendin uitsluitend geitenmelk mocht drinken. Speciaal voor haar kocht ik geitenmelk bij Albert Heijn en dronk het zelf ook. Ook mijn kinderen dronken geitenmelk, maar plots vergat ik het te kopen en hield het op.
  Morgen koop ik meteen weer geitenmelk.

  Misschien toch wat meer promoten? Zal het zelf ook doen!

Of registreer je om te kunnen reageren.