Redactieblog

365 x bekeken

Biogreen Salland bereidt pilot kunstmestvervanger voor

Biogreen Salland begint met de voorbereidingen voor het gebruik van verwerkte mest als kunstmestvervanger.

Dit najaar zullen bijeenkomsten worden gehouden waarbij akkerbouwers en veehouders worden ingelicht over de mogelijkheden van het gebruik van de mineralenconcentraten.

"We gaan er vanuit dat Brussel binnenkort goedkeuring geeft voor een pilotproject voor het gebruik van bewerkte digestaat als kunstmestvervanger. Vandaar dat we alvast met de voorbereidingen beginnen, zodat we volgend groeiseizoen in de praktijk kunnen beginnen”, aldus projectmanager Johan Veldhuis. Afgelopen zomer bezocht een delegatie uit Brussel de vergistingsinstallatie in Heeten en daarbij reageerden de politici positief op de plannen.

Door het inzetten van bewerkte mest als kunstmestvervangers kunnen telers de bewerkte dierlijke mest gebruiken in de totale stikstofgebruiksnormen en niet alleen in de stikstofgebruiksnormen voor dierlijke mest. Hierdoor ontstaat er meer afzetmogelijkheden voor dierlijke mest, waardoor het mestoverschot beperkt kan worden.

Biogreen wil de mineralenconcentraten die zij maken uit vergiste mest bij enkele tientallen boeren testen. "We richten ons op twee proeven, een in de akkerbouw in de Veenkoloniën en een in de veehouderij in Salland", aldus Veldhuis. De werking van de meststoffen wordt onderzocht door de Animal Sciences Group van Wageningen UR.

De mestsector pleit al lang voor het inzetten van verwerkte mest als kunstmestvervanger. Een definitieve toelating laat al jaren op zich wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.