284 x bekeken 7 reacties

Alleen verbod op nertsenfok bij compensatie

ChristenUnie en PVV steunen het wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenhouderij alleen als ondernemers voldoende worden gecompenseerd.

Zij willen dat het landbouweconomisch instituut LEI opnieuw de verschillende mogelijkheden hiervoor gaat doorrekenen.

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over het plan van SP en PvdA om de pelsdierhouderij per 2018 te verbieden. De twee partijen vinden het ethisch niet verantwoord dat dieren uitsluitend voor hun vacht worden gehouden. Zij krijgen daarbij steun van Groenlinks, D66 en de Partij voor de Dieren, waarmee net geen meerderheid wordt gehaald.

Ernst Cramer van de Christenunie zegt eveneens veel te voelen voor een verbod op de sector, maar wil het voorstel niet steunen als de nertsenhouders niet worden gecompenseerd. SP en PvdA hebben hiervoor geen geld gereserveerd in hun plan.

”Ik heb zorgen over de oudedagvoorziening van ondernemers, die straks in rook opgaat”, zei Cramer. ”En hoe moet er worden omgegaan met investeringen die in de afbouwperiode niet meer zijn terug te verdienen?”

De PVV deelt die zorgen. Tweede Kamerlid Dion Graus: ”Wij zijn allesbehalve enthousiast over het fokken van dieren voor een niet-primaire levensbehoefte. Maar wij zijn voor een gecontroleerde afbouw.”

Het CDA is mordicus tegen een verbod. Die partij ziet geen ethische bezwaren tegen de pelsdierhouderij. Ook VVD en SGP zullen niet voor het voorstel stemmen. Het debat werd vandaag niet afgerond. Na het herfstreces praat de Tweede Kamer hier verder over.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel

  Mag men wel huisdieren houden volgens deze partijen?? Want je kunt beter een pluche huisdier houden zag ik van de week op tv. Deze dieren kunnen ook zitten en andere leuke dingen doen! Of is het houden van een vogeltje in een kooi en hondjes die in de bench zitten, etc. wel ethische verantwoord?? Ik zou graag een reactie hierop krijgen van onze dierenliefhebbers die nertsenhouderijen willen verbieden. In afwachting van jullie reactie's, groetjes Marcel

 • no-profile-image

  J. Kramer

  Wat een onzinnige maatregel. Ik denk dat wanneer je Nertsenfokkerij kan verbieden je de gehele dierlijke sector kan verbieden, immers je kunt toch zonder vlees? Ik zie geen verschil in argumenten. Heren boeren let op uw zaak!

 • no-profile-image

  Dirk

  Het betekend dat de grote meerderheid moet betalen voor de willekeur van een klein aantal zgn dierenvrienden. De nertsen zijn de grote verliezers, zij gaan het in andere landen veel slechter krijgen. Hoezo dierenvriend, wat dat volk nu doet is hetzelfde als een klein kind uit het te kleine pierebadje halen en vervolgens in het diepe gooien. het pierebadje is is weg, maar het kind ook verzopen.Ik hoop dat al die dierenvrienden zich realiseren dat zij op deze wijze de pelsdieren leed bezorgen.

 • no-profile-image

  john

  Het is in dit land een schande dat ze iedere ondernemer proberen onderuit te halen zonder dat er een compensatie tehen over staat.
  Zo wordt er om gegaan met de ondernemer,die jaren lang zijn verplichtingen tegen oer de staat heeft oldaan.
  Je kunt je afvragen,is dit etisch wel in order of doen we hier goed aan om nertsen te fokken,maar het kan toch niet zo zijn dat als,je dit altijd hebt toegestaan,dat je dan geen compensatie geeft aan de mensen die daar uit hun geld verdienen.
  Ze worden hier een beetje gek,morgen heb je een gele auto gekocht en overmorgen komt er een verbod oor gele auto's,dag geld en investering.maar in dit land willen ze niet betalen alleen maar afnemen ,en alles verbieden

 • no-profile-image

  Kaar

  En wat moeten al die mensen die er nu de kost mee verdienen? En dan heb ik het niet alleen over de ondernemers zelf. Voerleveranciers , werknemers, vrachtwagens die niet meer naar de bedrijven hoeven, per bedrijf toch weer een aantal mensen zonder werk. Maar ja dat mag wel mensen de eerste levensbehoefte wegnemen ook al produceren ze niet voor de eerste levensbehoefte!

 • no-profile-image

  Dorien

  Wat mij stoorde aan de damens en heren dierenvrienden die de handtekeningen kwamen aan bieden in Den Haag is: dat ze bij het ophalen van deze handtekeningen op schoolpleinen stonden om van de vele kinderen deze handtekening te bemachtegingen. Het is heel gemakkelijk om op een schoolplein met een dierenverhaal handtekeningen te bemachtigingen. Al deze kinderen zetten meteen hun handtekening zonder dat deze daadwerkelijk weten wat voor gevolgen dit met zich meebrengt. Ook Hennie Huisman is hypocriet bezig door altijd te roepen een groot vegetarier te zijn maar onder tussen wel met een slurpende auto met leren bekleding rond rijden. Als een tweede kamerlid hem hierop aanspreekt vind hij dit wel een beetje flauw. Deze mensen vertellen onze kinderen niet de volledige waarheid over hoe en waarom onze dieren worden gehouden.

 • no-profile-image

  boer bart

  20 miljaard weg geven om de graaiers onder ons gerust te stellen.
  de mensen die gewoon voor de kost willen werken die maak je het leven eerst zuur en dan verbied je ze nog te werken.
  het geeft niets we exporteren ook dit werk naar de lage loon landen want daar wordt niet gekeken naar diervriendelijkheid.
  maar ook niet naar kinderarbeid.
  wat zijn wij toch een vriendelijk volk om op deze manier kind slaven te maken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.