Redactieblog

318 x bekeken

'We moeten bluetonguevirus uitroeien'

De Europese lidstaten moeten tot een vaccinatieprogramma voor bluetongue komen waarmee de bluetongue-vrije gebieden ook vrij kunnen blijven en waarmee we het virus kunnen uitroeien.

Dat zegt directeur-generaal Paula Testori-Coggi van Sanco, de organisatie voor gezondheid en consumentenbescherming.

"We weten dat bluetongue een ziekte is die niet zelf weg gaat en we moeten op zoek naar een duurzame oplossing. Vaccinatie lijkt de enige veterinaire mogelijkheid om het virus aan te pakken", aldus Testori-Coggi. Ze benadrukt dat de verspreiding van de ziekte aan buitenstaanders niet goed is uit te leggen.

"Bij iedere dierziekte kun je actie ondernemen om de ziekte in te dammen. In dit geval is dat heel lastig. Bluetongue gaat de veterinaire capaciteiten tot nu toe te boven. Het feit dat de ziekte verspreid wordt via insecten speelt hierbij een belangrijke rol."

Vandaag zijn bluetongue-experts uit Europa bij elkaar in Brussel om te praten over een vaccinatiestrategie. Eurocommissaris Marko Kyprianou van gezondheid en voedselveiligheid riep de aanwezigen op een strategische lijn te vinden voor een vaccinatiecampagne. De Europese commissie stelt geld beschikbaar om in 2008 150 tot 200 miljoen doses vaccin te kopen. Ook vergoedt de EU de helft van de uitvoeringskosten van een vaccinatiecampagne.

Lees ook Trage besluit lidstaten remt productie bluetonguevaccin

Of registreer je om te kunnen reageren.