Redactieblog

Vleeskuikensector verwaarloosd door voerfabrikanten

Weinig respect had ik in het verleden voor Cebeco Handelsraad, de reeds jaren verdwenen koepel van de coöperatieve veevoerfabrikanten.

De eerlijkheid gebiedt me nu te zeggen dat ik een belangrijke factor over het hoofd heb gezien: de afzet. Ik had gedacht dat de steeds groter groeiende veevoercoöperaties deze functie zouden overnemen. Dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben zich teruggetrokken op hun kernactiviteit, het maken van voer. En voor de akkerbouw nog wat handel in graan.

Dat is het. Te weinig. Dat openbaart zich vooral in de vleeskuikensector. Daar is geen marktleider. Voorheen had Cebeco met Friki een sterke speler in het veld. Daar is niets van overgebleven. De veevoercoöperaties doen weinig meer dan steeds duurder voer produceren. In de keten nemen ze een ondergeschikte rol in.

Dat zou moeten veranderen. Speciaal voor de vleeskuikens. De varkenshouderij kent in Vion een uitstekende boerenclub die de toon aangeeft. De ZLTO deelt daar de lakens uit. Geeft althans financieel de mogelijkheden.

Om een rol te spelen in de sector moet er een krachtige financiële speler zijn die het voortouw neemt. Welnu, dat zijn de voercoöperaties. Die hebben een sterk eigen vermogen en zijn zeker in staat de rol van aanjager op zich te nemen.

De vaak gehoorde opmerking dat voercoöperaties geen verstand van de consumentenmarkt hebben is onzin. Daar kun je goede mensen voor inhuren. Voercoöperaties hoeven anders niets te doen dan aandeelhouder te zijn van een grote slachterij. De kar die de keten trekt. Bestuurders van veevoercoöperaties, kietel uw directeuren, zodat ze loskomen van het veel te veilige pluche.

Of registreer je om te kunnen reageren.