Redactieblog

278 x bekeken

Versoepeling exportregels heeft gering effect

De versoepeling van de exportregels voor rundvee in EU-landen heeft een beperkt, maar positief effect op de export van fokvee.

Dat zegt Johan van den Berg, directeur van Veepro Holland. Vee-exporteurs zijn afwachtend en het aanbod van exportvee dat daadwerkelijk ook geëxporteerd kan worden, is zeer gering. Mede hierdoor ligt het gemiddelde prijsniveau ten opzichte van januari 2007 tot 30 procent hoger.

Sinds de afschaffing in november van de goedkeuringsclausule, waarbij een EU-land een vee-import moet goedkeuren, gaat de export binnen Europa iets makkelijker. "Landen als Portugal, Spanje en Polen importeren nu vee, terwijl deze landen eerste geen toestemming gaven voor import.", vertelt Van den Berg.

Toch blijft de export volgens Veepro heel beperkt omdat veel exporteurs terughoudend zijn. "De kosten voor het testen van het vee zijn hoog. Bovendien blijkt tussen de 50 en 80 procent van de bij de boer geteste dieren bluetongue te hebben, waardoor ze niet geëxporteerd kunnen worden."

Wanneer de dieren in een quarantainestal worden gezet blijken sommige dieren die eerst bij de boer geen bluetongue hadden, bij een herhalingstest, veertien dagen later bij de exportstal wel besmet te zijn. "Al komt dat nu in de knuttenvrijeperiode minder voor", aldus Van den Berg. Ook de ontwikkelingen van het doden van besmet vee in Groot-Brittannië zorgt ervoor dat de exporteurs voorzichtiger zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.