Redactieblog

9 reacties

Verbieden, verbieden...

Het valt voor zo'n Harm Evert Waalkens ook niet mee.

Hij in een moeizaam proces overgeschakeld van boerenkamerlid naar dierenkamerlid. Waarschijnlijk dacht hij: er zijn meer dieren dan boeren, dus ik moet overstappen. Maar ja, dan komt er ineens een echte Partij voor de Dieren.

Een verstandig mens zou dan of lid worden van deze partij of wederom de bakens verzetten. Harm Evert doet dat nu juist niet, hij doet er een schepje boven op. Hij zoekt het overigens niet in steun voor de moties van Marianne Thieme; dat kan hij zich als lid van regeringspartij PvdA waarschijnlijk niet veroorloven. Harm Evert is meer van het grote nietszeggende gebaar. En dan vliegen de verboden je om de oren.

Eerst kwam hij met een verbod op seks met dieren. Een groot succes. Nu is de nertsenhouderij weer eens aan de beurt. Waarschijnlijk dacht hij: daar zijn er maar 200 van, dus dat kost niet veel stemmen.

Ik heb het initiatiefvoorstel zelf nog niet gezien, maar te vrezen valt dat het weer op dezelfde manier gebeurt als vroeger het plan was: een verbod op termijn, ditmaal in 2018, 'zodat de nertsenhouders kunnen afbouwen, investeringen kunnen terugverdienen en omschakelen'. Lees: we willen er geen schadevergoeding voor geven. Ik heb weinig op met de nertsenhouderij, maar op die manier mag men geen enkele bedrijfstak behandelen.

Zelfs bordelen worden nog uitgekocht. En zo hoort het ook: als je een bedrijf ten dode opschrijft moet je er gewoon voor betalen. Dat geldt voor de kokkelvisserij, dat geldt voor veehouderijen bij natuurgebieden, dat hoort te gelden voor de nertsenhouderij.

Ik wijs nog maar eens op de Britten, die zoiets met stijl aanpakken. Daar is de nertsenhouderij in drie wetsartikelen verboden, ongeveer als volgt:
1. Het is verboden om nertsen te houden
2. Dit gaat volgende week in
3. Nertsenhouders krijgen een schadevergoeding

Zo hoort het! Mijn voorstel zou zijn om eerst Harm Evert Waalkens maar eens te verbieden met ingang van woensdag 11 mei 2011, zodat hij kan afbouwen en omschakelen. Uiteraard geen schadevergoeding.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wvh

  Evert wil misschien wel stoppen,maar als je biologische boer bent kun je het inkomen van het kamerlidmaatschap niet missen.

 • no-profile-image

  Klaas

  Over dat stoppen zonder vergoeding: een kamerlid dat stopt, krijgt sowieso wachtgeld. Dat is standaard. Als een een nieuwe baan volgt na het kamerlidmaatschap, dan wordt het salaris door het rijk aangevuld tot het niveau van het wachtgeld. Als het nieuwe salaris hoger is, dan is er geen aanvulling meer.

 • no-profile-image

  rene roskam

  je hebt slechte politicus, en hele slechte.
  harm evert is nog slechter. ik zou daarom al niet op de pvda stemmen.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Nertsenhouders (en eerder ook de vossenhouders) zijn mensen die zich extreem slecht gedragen t.o.v. dieren.
  Slecht gedrag belonen?
  ECHT NIET!
  Een boete van 100 euro per voedster of 1 dag vervangende hechtenis,
  is wel het minste wat je die fouterikken op moet leggen.

 • no-profile-image

  Freek

  Jammer en gelukkig dat Harm-Evert vanuit de agrariche sector zo wordt gezien. Je wilt niet weten wat voor ongein hij binnen de PvdA allemaal heeft weten tegen te houden voor de boeren. Om dat als enige boer in de partij te kunnen blijven doen moet je af en toe wat offeren en dat zijn in dit geval de nertsen. Dat kan hij intern echt niet omgevormd krijgen dus dan is jezelf er juist mee profileren een handige zet. Dat onthouden de PvdA stemmers namelijk zodat hij nog een poosje door mag. Helaas kiest de hele linkervleugel voor een aantal zaken voor nimby gedrag en hebben ze liever dat de nertsen in China gehouden worden want dan zie je het tenminste niet. Het enige wat zou helpen als je bont echt zo verderfelijk vind is de import ervan gelijk met de houderij verbieden. Maar zoals dat met veel producten in de Europese Unie gebeurt mag je het hier wel gebruiken maar niet maken.

 • no-profile-image

  ga toch

  wakkerdier, nerstenhouderij mag in Nederland. Dus die boeren doen helemaal niets fout en hoeven dus ook zeker niet een boete te betalen of in hechtenis. Dit in tegenstelling tot jou soort, welke midden in de nacht met bivakmutsen de boer komen bezoeken. Allemaal in de bak, die misdadigers !

 • no-profile-image

  schreuder

  Hebben jullie op de site van het AGD de mestsilo van Harm Evert bewonderd ?
  Onbegrijpelijk dat deze man iets durft te zeggen over het milieu !
  Zijn mestsilo's kunnen de huidige toets der kritiek absoluut niet doorstaan.
  Handhaven die hap !

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Nertsenhouders zijn niet crimineel....maarrr het scheelt niet veel!
  Ze hebben veel bloed aan de handen.
  Een poosje op water en brood in een keine cel....dan snappen ook zij het wel.....dat nertsenexploitatie misdadig is.

 • no-profile-image

  boertje

  Iedereen die denkt dat harm evert W. als boer er dus ook voor de boeren zit,moet zich maar eerst beter gaan informeren. Hij praat wel graag zo, maar het is een vos in schaaps kleren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.