Redactieblog

6 reacties

Varkenssector niet enthousiast over notering mestprijzen

De varkenssector vindt de noteringen van de varkensmestprijzen van DCA te hoog.

Dat zegt Leo Verheijen van de varkenshoudersvakbond NVV. DCA Markt noteert voor deze week prijzen van 25 euro per kuub in de omgeving Barneveld tot € 28,50 per kuub varkensdrijfmest (code 50) met 4 kilo fosfaat en 7 kilo stikstof in de omgeving van Deurne.

"De prijzen die DCA noteert liggen aan de hoge kant. Sommige noteringen liggen zelfs 3 tot 4 euro boven de marktprijs in een gebied." De NVV vraagt zich af wat de waarde is van de noteringen. "De prijzen worden gebaseerd op prijzen die intermediairs aangeven. Deze partij is echter gebaat bij hoge prijzen en daarnaast is het moeilijk te controleren of ze de werkelijke prijzen doorgeven."

Ook de vakgroep varkenshouderij van LTO heeft vraagtekens bij de notering. "Deze prijzen zijn voor de varkenshouders niet op te brengen. Het is maar de vraag of deze prijzen ook bijdragen aan de transparantie. Het is beter om de prijzen te noteren die een akkerbouwer wil ontvangen voor het ontvangen van de mest. Daarmee worden de variabelen als transportkosten en eventuele kosten voor tussenopslag uit de prijs gehouden.", aldus voorzitter Annechien ten Have.

De varkenssector had voor de eerste notering al argwaan voor de prijsnoteringen. DCA Markt reageert dat tijd moet uitwijzen of het nodig is om over te gaan op een andere werkwijze. "Op dit moment is er nog geen reden om de werkwijze voor het noteren van mestprijzen aan te passen", aldus Pieter Post van DCA. Hij is niet verbaasd over de reacties. "Het is bekend dat niet iedereen blij is met openbaarheid van de marktgegevens. Er is voor sommigen niks leukers dan opereren in een markt waar niet iedereen van de hoed en de rand weet."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerrit

  Inderdaad, hier zit overduidelijk een luchtje aan!

 • no-profile-image

  Bas

  Er is maar een methode die duidekijkheid verschaft en dat is dat veehouders een copie van hun mestafvoerrekening naar een onafhankelijk instituut opsturen die er vervolgens noteringen van publiceert.Bewijzen, daar gaat het om.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als de kunstmest zo duur wordt dan zakt de prijs voor mestafzet waarschijnlijk heel snel

 • no-profile-image

  kip

  Beste mensen, ga naar www. mestprijzenmonitor.nl! Invullen die prijzen. Daar heb je meer aan als die opgevoerde prijzen van DCA.

 • no-profile-image

  Ben

  Wat een onzin kraamt die man van DCA uit zeg.
  Varkenshouders willen juist openbaarheid van gegevens. Maar wel de juiste. En hun cijfers zijn niet juist is mijn constatering.
  En de zin "Er is voor sommigen niks leukers dan opereren in een markt waar niet iedereen van de hoed en de rand weet." slaat volgens mij op zijn bronnen voor de onjuiste gegevens die DCA publiceert. En die bronnen zijn? Ja wel, grote mesthandelaren. Wat voor belang heeft een varkenshouder om niet van de hoed en de rand te weten?
  Ga zo door Leo van de NVV.

 • no-profile-image

  mari

  ik buur voor mijn afzet van mijn mest 10.- euro bij en ze komen hem graag halen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.