Redactieblog

252 x bekeken 3 reacties

Vakbonden nodig naast de LTO

Het verschil tussen LTO en de sectorvakbonden is duidelijk. De LTO zit aan elke vergadertafel. Overleg staat hoog in het vaandel.

Een vergaderfabriek, die op volle toeren draait. Men heeft veel mensen in dienst, die zich de wallen onder de ogen vergaderen. Met wisselend succes. Wapenfeiten zijn lang niet altijd duidelijk.

Hoe anders is het met de sectorvakbonden. Voorbeelden zijn de Melkveehouderij Vakbond en de Vakbond Varkenshouderij. Die zijn veel in de publiciteit. Ze hebben geen geldverslindend apparaat, geen duur ledenblad en geen grote kantoren. Ze vergaderen ook veel minder.

Totaal anders dan de LTO. Die is continu denkend en beschouwend bezig. Vakbonden zijn meer doeners. Meer mensen van "Geen woorden maar daden". Ze gaan ervoor. Soms tegen de stroom in, vasthoudend. Soms ook met succes.

Kijk eens naar de Aujeszkyclaim, aangezwengeld door de Varkenshouders Vakbond. Na negen jaar procederen eindelijk succes. Petje af voor de volhouders van de NVV! En toch wel een blaam voor de LTO, die kennelijk de strijdlust miste om door te zetten.

Dat komt wel vaker voor. Zoals Siem Jan Schenk van de LTO-sector veehouderij het onderspit moest delven tegen Jan van Weperen over het verbod op het koudmerken van koeien. Schenk had zich er al bij neergelegd, maar Van Weperen bleef strijdbaar. Met succes.
Schenk sloot zich met de staart tussen de benen hierbij aan.

Naast de gezapige LTO zijn de Vakbonden noodzakelijk om de denkers te laten zien dat doeners vasthoudender zijn en vaak meer bereiken. Niet zo leuk voor de LTO dat te moeten erkennen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  LTO is vaak in het nieuws als ze weer met zichzelf bezig zijn. Laatst ging het over ene bobo Tammo. Ik heb hier mn buik van vol en zeg binnenkort mijn lidmaatschap van de LTO op
  De LTO is constant aan het onderhandelen met de overheid. De overheid kent dit precies, stelt in eerste instantie hogere doelen waarna de LTO ook nog een paar "succesjes" kan boeken aan de onderhandelingstafel .Dit heeft er toe geleid dat de landbouw in Nederland compleet op slot raakt waardoor we dankzij de LTO bezig zijn met de laatste 50 jaar landbouw in Nederland. LTO BEDANKT

 • no-profile-image

  BAS

  Een vuist maken is voor LTO moeilijk, de NVV en NMV zijn de actieve belangenbehartigers. Zij moeten varkens of melkveehouder zijn om lid te mogen zijn. Bij LTO is het aantal actieve leden in verhouding klein. Dan kun je wel begrijpen wie er het hardst aan trekt. Als het om je boterham gaat van nu en in toekomst. Het gaat dan ook vaak met de neus in de zelfde richting. Dat weet je bij LTO nooit. De vakbonden doen veel aan wetenschappelijke en deskundige onderzoeken voordat ze met hun antwoorden naar buiten treden. LTO doet meer overleggen met andere instanties en neemt van daaruit besluiten. En daar vringt nu net de schoen. Je staat er voor de leden, maar je mag de portemonee van je leden nooit verkwanselen. Ieder lid heeft zijn recht, dit dient altijd gerespecteerd te worden. Het moet niet zo zijn, dat wat de LTO weggeeft van de boeren, door de rechter weer terug gedraait moet worden. LTO moet vechten voor de leden en als het aan de onderhandelings tafel niet lukt, dan maar andere manieren en die gezamelijk. Anders houden we geen boeren meer over, want onze maatschapij is ziek of zeer zeker verwend.

 • no-profile-image

  niet relevant

  Een feitelijke constatering waarover al vaker is geschreven in de Boerderij en Nieuwe Oogst. LTO is uitsluitend bezig haar eigen baantjes zeker te stellen.
  In de Peel bleek dit gisteren weer overduidelijk toen een aanwezige aantoonde dat er geen enkele juridische status is voor de beheersplannen in het kader van Natura 2000. Als ZLTO zich echt hard hadden gemaakt voor de boeren, dan was hen die blammage bespaard gebleven!!

Of registreer je om te kunnen reageren.