219 x bekeken 3 reacties

Milieudefensie: visie Verburg verwarrend

Landbouwminister Gerda Verburg wekt valse verwachtingen met haar brief over een duurzame veehouderij, zegt Wouter van Eck van Milieudefensie.

De campagneleider van de milieu-organisatie is positief over de visie, maar vindt dat er meer boter bij de vis moet.

Vanochtend stuurde Verburg een brief naar de Tweede Kamer waarin ze haar visie op de toekomst van de veehouderij schetst. Zij vindt dat de sector over vijftien jaar in alle opzichten duurzaam moet zijn, met respect voor mens, dier en milieu.

Volgens Van Eck bevat de beschouwing van Verburg 'waardevolle aanzetten'. "Er staan zeker zaken in die de moeite waard zijn", zegt hij. "Zij heeft het over een trend van kwantiteit naar kwaliteit en doet toezeggingen over duurzame soja. Maar dit wordt nergens gefaciliteerd."

Ook vindt Van Eck het jammer dat de genoemde duurzaamheid pas in 2023 gerealiseerd moet zijn. "Dat is over vijftien jaar. En als je kijkt naar wat zij dit jaar goed doen, is dat alleen het subsidiëren van megastallen. Dat is een discrepantie."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  theo

  als we op die landbouwgronden die zijn aangewezen voor natuur,duizenden hectares,eens gaan gebruiken voor duurzame soja,dan hoeven we niet meer die transgene soja uit amerika of brazilie te importeren

 • no-profile-image

  Frank

  Discrepantie? EU subsidie voor de boeren bewust weer koppelen aan de productie, terwijl het juist de bedoeling was deze te ontkoppelen van de productie. Vervolgens jaar in jaar uit de subsidie bedoeld als tegemoetkoming voor de gigantische investeringen dus bewust bij de verwerkende industrie terecht laten komen, waardoor de boeren hun kosten alleen terugverdienen door de productie te verhogen, dat is pas een discrepantie. Dit is geen toekomstmuziek ong 150 000 000 euro bestemd voor de boeren naar de verwerkende bedrijven in de afgelopen 3 jaar, dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen in Nederland. En dan weer lekker op de boeren zeiken en weer meer eisen gaan stellen, mafiapraktijken!

 • no-profile-image

  Thomas

  Maarjah los van de verdere inhoud ze spreken ze wel eindelijk eens over megastallen in de plaats van varkensflats. Misscien komt het heel ooit nog eens goed met de mensen van milieudefensie etc.

Of registreer je om te kunnen reageren.