Redactieblog

7 reacties

LNV: vrijwillige vaccinatie blauwtong

Het ministerie van landbouw pleit voor een vrijwillige vaccinatie tegen bluetongue.

Dat blijkt tijdens een bijeenkomst over bluetongue in Brussel. "Voor het invoeren van een verplichte vaccinatie moet je een goede reden hebben om het uit te kunnen leggen aan de boeren. In Nederland hebben een slechte ervaring met de verplichte vaccinatie tegen IBR, waardoor ik pleit voor een vrijwillige vaccinatie", aldus Peter de Leeuw, de hoogste veterinair van het ministerie van landbouw.

De Leeuw vindt dat uitroeiing van het blauwtongvirus het beste zou zijn, maar dat dit wel mogelijk moet zijn. "Hiervoor is een gezamenlijk beleid zijn met andere landen en er moet een ondersteunende financiering zijn voor een aantal jaren. Aan deze voorwaarden voldoen we nu nog niet."

De Europese Commissie gaf op de conferentie aan dat minimaal 80 procent van de dieren die gevoelig zijn voor bluetongue gevaccineerd moeten worden om in aanmerking te komen voor een finaciële ondersteuning. "Ik ben er van overtuigd dat we in Nederland ook op vrijwillige basis aan deze 80 procent komen", aldus De Leeuw.

Grote vraag is of de dieren die al immuun zijn tegen bluetongue omdat ze ziek zijn geweest ook gevaccineerd moeten worden in dit plan. Volgens E. Caporale van de internationale diergezondheidsorganisatie OIE is dit niet nodig omdat de dieren al voor lange tijd immuun zijn. Frankrijk kijk hier anders tegenaan omdat het moeilijk te registreren is of dieren ziek zijn geweest. Frankrijk pleit voor een totale verplichte vaccinatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veeboer

  Onder het mom van slechte ervaringen met het enten tegen IBR probeert het ministerie onder haar verplichtingen uit te komen.
  Hiermee houdt ze ook de mythe instand dat alle koeien die ziek zijn geworden tijdens de entcampagne, ziek zijn geworden door vervuilde entstof en dat slecht management en andere oorzaken veelal buiten beschouwing zijn gebleven.

 • no-profile-image

  G.Molhoek

  Dhr Peter de Leeuw van het LNV spreekt voor zijn beurt, vraag eerst maar eens aan de schapen houders hoe zij er over denken, wel of niet enten tegen biuetonque, er word weer over onze hoofden geregeerd, ze zijn bij het lnv weer bang dat ze het moeten betalen, en tevens weten wij nog geen eens of schapen inmuum zijn geworden, na een eerste besmetting, daar laat de GZ ons in de steek, die weten na 2 jaar nog niets.

 • no-profile-image

  Lisa Rozenberg

  Ik ben blij dat we eindelijk kunnen gaan inenten, ik ben benieuwd wanneer dit mogelijk is en of er voldoende entstof aanwezig is.Hopelijk komt als eerste de echte schapenfokkers en dan pas de hobbyhouders.En laten we vooral niet vergeten om de dierenverblijven regelmatig te ontsmetten, want bij hobbyhouders gebeurt dit onvoldoende.Ik wens iedereen een knutvrij jaar toe

 • no-profile-image

  hobbyboer

  En waar moet dat ontsmetten goed voor zijn dan, Lisa?

 • no-profile-image

  brabantse boer

  Ik ben bang dat het hele entverhaal gewoon te laat is voor de rundveehouderij omdat de meeste koeien een besmetting hebben doorgemaakt, Enten is dan dus weggegooid geld.

 • no-profile-image

  Basjan Niemansverdriet

  Laten we hopen dat alle veehouders die met Bluetongue te maken kunnen krijgen gaan enten. Het is de enige manier dat we dit wel heel irritante virus kunnen uitroeien in Nederland. En ik kan aan de buitenkant van een schaap of koe niet zien of hij wel of niet ziek is geweest, maar weer een zomer met dode dieren in de wei zie ik niet zitten. Dus al het morgen kan ga ik enten.

 • no-profile-image

  gj

  Lisa wat een waardeloze mentalitieit heb je toch door te stellen dat eerst de schapenfokkers hun dieren moeten kunnen enten. Het gaat jou dus puur om de centjes. Of ben je van mening dat dieren van hobbyhouders niet lijden en sterven aan bt? ps ik ben zelf schapenfokker. Blussen daar waar de brand is!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.