Redactieblog

282 x bekeken 1 reactie

Koopstra kletst maar wat

Dit was de eerste gedachte die me door het hoofd schoot bij de rede van PZ-voorzitter Koopstra.

Evenals de gevallen Campina-directeur, Tiny Sanders, wees hij op de afnemende trouw van leden aan de grote coöperaties. Hij gebruikte wat deftiger woorden: " De positieve zuivelontwikkelingen hebben het afgelopen jaar laten zien dat de samenhang soms niet zo diep gaat. Als kleine bedrijven sneller reageren door een hogere melkprijs uit te betalen dan grote, wordt dit opgevat als falen van de laatsten. Een gevaarlijke gedachte die de opgebouwde waarden en investeringen in de sector in de waagschaal stelt".

Nou, nou. De PZ-voorzitter toont zich hiermee de loopjongen van de grote zuivelcoöperaties. En beledigt de kleine zuivelondernemingen. Bovendien klopt zijn stelling niet.

Ten eerste is het signaal van boeren, die afscheid namen van de grote coöperaties, bijzonder waardevol. Zonder hun reactie, gestoeld op de gevoelens van vele leden, was het fusievoorstel van Friesland en Campina er nooit gekomen. De bestuurders voelden de hete adem in de nek.

Ten tweede het in de waagschaal stellen van de investeringen in de zuivel. Ook dat slaat nergens op. De paar honderd miljoen liter melk, die zijn vertrokken, leveren geen enkel probleem op. Volgend jaar wordt het quotum al verruimd met 2,5 procent. Het verlies aan melk is dan in één keer ingehaald. Tel daarbij op de verwachte uitbreiding van de melkproductie in Nederland bij de afschaffing van het melkquotum in 2015, dan is er zelfs sprake van een overschot. Daarvoor moet geïnvesteerd worden. Koopstra kletst dus maar wat.

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Word het met deze uitspraken niet de hoogste tijd vergaderboer om pz maar op te heffen Want wat doen ze eigenlijk nog oh ja geld innen van boeren en aan leuke dingen uitgeven maar dat kan de boer ook zelf wel Daar heb je geen pz voor nodig

Of registreer je om te kunnen reageren.