Redactieblog

2 reacties

Kleine leiders onderschat

Interessant, dat oudejaars Agrarisch Dagblad met al die leiders met invloed.

Je zag de namen weer eens op een rijtje. Plus de organisaties, die ze vertegenwoordigen. En dat zijn er nogal wat. We kunnen nog heel wat fusies verwachten!

Dan de volgorde. Was die verrassend? Nee, voor de hand liggend. De laatste prestaties liggen het verst in het geheugen. Anders waren Wantenaar en Attema nooit zover gekomen. En we weten natuurlijk allemaal al lang dat Antoon Vermeer vele touwtjes in handen heeft. Hij vertegenwoordigt geld en dat geeft macht en invloed. Wat dat betreft is Maat een schoothondje, die hoger is geëindigd dan ik dacht. Maar een lief hondje wordt altijd gewaardeerd.

Wat ik mis in de opsomming zijn de leiders van de kleine coöperaties en ondernemingen. De namen zijn bekend, ik hoef ze niet te herhalen.
Deze kleine ondernemingen zijn de luis in de pels van de grote broers. Ze hebben grote invloed op het beleid der giganten. Ze zijn ook het toevluchtsoord voor ontevreden boeren.

Als er geen honderden leden van The Greenery, Friesland Foods en Campina waren weggelopen, was het beleid zeker anders geweest. Dan was er geen fusie tussen Friesland en Campina gekomen. Kortom, de invloed van de kleine ondernemingen en coöperaties is veel groter dan de lijst van invloedrijke koninkjes aangeeft.

Een gemiste kans van het Agrarisch Dagblad om de kleine ondernemingen de plek te geven, die ze toekomt. En ter leringe voor al diegenen, die nu trots op de lijst prijken. Ik zou ze het spreekwoord "hoogmoed komt voor de val" in gedachten willen meegeven in het nieuwe jaar.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    henk

    ik onderschat hun salaris echt niet

  • no-profile-image

    mannen

    Ik ben het helemaal met je eens Vergaderboer. Ik mis eigenlijk ook Mark Logtenberg in dat rijtje. Hij houdt met zijn prijzenonderzoeken de grote en arogante VION wel wakker. Zonder het VPO was de prijs van biggen en vleesvarken nog lager geweest ; was VION vogelvrij geweest in prijsstelligen. Hij bereikt meer voor de boeren als menig andere de opsomming der giganten. Gezien zijn daden denk ik dat hij ongeveer op plek 24 had moet staan, bij van Bakel in de beurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.