Redactieblog

2 reacties

Kalveren bluetongue-koeien niet ziek

Drie kalveren, geboren uit koeien die vorig jaar in het eerste trimester van de dracht besmet waren geraakt met bluetongue, bleken bij geboorte vrij van bluetongue-virus en antilichamen tegen bluetongue.

Dat blijkt uit een proef van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. "We hebben die drie koeien waarbij bluetongue is aangetroffen opgekocht. De drie kalveren die bij deze koeien zijn geboren hebben we regelmatig onderzocht", vertelt viroloog Piet van Rijn.

"De kalveren waren bij de geboorte zowel virus- als antilichamen- vrij. Na één dag hadden de kalveren heel veel antistoffen tegen bluetongue. Deze zijn via de biest opgenomen door de kalveren. De antistoffen bleven aantoonbaar tot 4 maanden na de geboorte, maar wat dit betekent voor bescherming tegen bluetongue weten we nog niet."

"Er zijn deskundigen die zeggen dat de kalveren hierdoor zeker enkele maanden beschermd zouden zijn tegen bluetongue. Hiervoor is echter verder onderzoek nodig."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jw

    Zoals algemeen wel bekend is kunnen koeien verwerpen of vruchten voortijdig afsterven. Bij ons is er ook 1 drachtige koe waarvan de vrucht af is gestorven, maar wel gedragen werd. Wellicht is dat kalf idd vanwege blauwtong eerder geboren dan bedoeld. Het zal zeker een tik mee hebben gekregen en daardoor al verzwakt geboren zijn. En als je dan ook nog eens de vader van het kalf niet zo hoog scoort voor levensvatbaarheid...

  • no-profile-image

    Boertie

    Wij hebben een kalf dat stierf toen hij 4 dagen oud was laten onderzoeken door de GD. Het enige wat ze vonden was het bluetongue virus. Wij denken zelf dat de doodsoorzaak coli was, maar dat het niet meer aan te tonen was. Zou dit kalf al met bluetongue besmet zijn in de moeder? De virologen weten het nog niet, daarom hoor ik graag ervaringen van andere boeren/ervaringsdeskundigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.