Redactieblog

9 reacties

Grote vraag naar mestuitrijders

De nieuwe regelgeving voor het uitrijden van mest, waarbij alle mest in één werkgang moet worden ondergewerkt, zorgt voor extra drukte bij de producenten van mestuitrijmachines.

Loonwerkers en boeren hebben mogelijk te maken met langere wachttijden voordat de machines opgeleverd kunnen worden. Vredo, gespecialiseerd in machines om mest uit te rijden, bouwt dit jaar twee keer zoveel machines als vorig jaar.

De druk op de mestmarkt lijkt dit jaar iets minder groot dan vorig jaar. Door de bouw van extra mestopslag is er meer ruimte, waardoor het noodgedwongen uitrijden van mest dit jaar minder vaak voor lijkt te komen dan voorheen. "Er is nooit eerder zoveel mest al in de winterperiode naar de akkerbouwgebieden gereden", aldus Hans Verkerk van loonwerkersorganisatie Cumela. "De opslagcapaciteit is afgelopen jaar met name in het Noorden flink uitgebreid."

De verminderde druk op de mestmarkt uit zich ook in het prijsniveau op de mestmarkt. Uit een telefonische rondgang langs deskundingen blijkt dat de afzetkosten van drijfmest dalen. De mestnotering van DCA-markt varieerde vorige week van € 28,50 per kuub varkensdrijfmest in de omgeving Deurne tot 25 euro per kuub rond Barneveld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kip

  is dit weer een aanval om de prijs wat op te schroeven? Stel je voor dat de prijs van de mest te hard gaat zakken!!!! Als je nu een rondje belt, weet je toch zeker dat dat niet goedkoop is, bijna alles wordt de opslag ingereden. Ze rijden eerst hun eigen kelders leeg, zodat ze de mest die ze ophalen bij de boer de opslag in kunnen rijden. Beetje prijs opdrijvend!!

 • no-profile-image

  F vd Steege

  Ze hebben altijd weer wat nieuws en zelden wat goeds,gewoon met z,n allen weer boven gronds uitrijden beter voor de grond en milieu.

 • no-profile-image

  Burke nederland

  De agrische sector wordt bedolven onder nieuwe regelgeving, de sector weet hier doorgands goed mee om te gaan. Het is echter zo, dat als de sector het probleem heeft opgelost, de overheid weer nieuwe ontmoedigings regeltjes aan komt zetten, weet u dan gewaarschud overheid , de maat is een keer vol, het kan financieel niet meer opgebracht worden !!!!!!!!!!!! of is dit juist de bedoeling. Sector , stel u toch eens als 1 partij op en zet uw kont eens tegen de krib , waar is een LTO !!!!!!!! . Genoeg is genoeg! ik wens u een fijne carnaval Alaaf

 • no-profile-image

  jan bos

  De mest zal wel weer goed aan de prijs worden. Normaal wordt er van af morgen uitgereden. Maar door de vele regen lukt het niet. Wordt een kort uitrij seizoen zo.

 • no-profile-image

  knorine

  de overheid heeft maar 1 doel, weg met de landbouw

 • no-profile-image

  jan

  Heeft al iemand bedacht dat het maken van niewe machines, en de oude dus doelloos in de hoek zetten, ook niet echt milieu vriendelijk zou kunnen zijn. Het is in ieder geval wel goed voor de werkgelegenheid

 • no-profile-image

  ricardo

  Alle boeren worden tegen elkaar uitgespeeld, er is maar een winnaar uiteindelijk nl. de linkse salonsocialisten en de terreurorganisaties pvdd,milieufederaties en hun anarchistische aanhang!!!

 • no-profile-image

  Bart

  De overheid zou hier eens net over de grens moeten kijken. Wij zitten dure machines aan te schaffen om de mest in één werkgang onder te werken, terwijl ze aan de andere kant van de boomwal (in Duitsland) de mest lekker 2 weken laten liggen op het land en bijna vergeten dat ze het nog moeten onderwerken. Dat moet één Europa worden???

 • no-profile-image

  Rob

  De veehouderij mag wel met sleepslangen werken maar de akkerbouw niet! Kompleet belachelijk, LTO los dit eens op....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.