Redactieblog

891 x bekeken 5 reacties

Grondprijs 26 procent hoger in 2007

De gemiddelde prijs voor agrarische grond is in 2007 met 26 procent gestegen naar 36.500 euro per hectare.

Dat meldt de vakgroep agrarisch en landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar jaaroverzicht.

De stijgende grondprijzen worden vooral veroorzaakt door de positieve stemming in de landbouw, wat leidt tot meer vraag. "Als het melkquotum wordt afgeschaft wordt de grond de begrenzende factor voor de bedrijfsgrootte. Daar spelen de melkveehouders al op in", aldus vakgroepvoorzitter Harry Boertjes. Het aanbod van grond is minder omdat minder bedrijven stoppen. "Dit is eigenlijk een gebruikelijke tendens. Als het beter gaat in de landbouw zijn ondernemers minder geneigd om te stoppen."

De regionale verschillen in de grondprijs zijn groot. Terwijl in het Westen en Oosten de grondprijs steeg van gemiddeld 32.000 euro per hectare in 2006 naar 40.000 euro per hectare in 2007, bleef de grondprijs in het Zuiden vrijwel stabiel op 37.000 euro. In 2006 was dit 36.000 euro. In het noorden van het land steeg de grondprijs van 22.000 euro in 2006 naar 26.000 euro in 2007.

Opvallend is dat de varkenssector ondanks de malaise in de sector afgelopen jaar meer grond heeft gekocht voor de afzet van mest. "Grote varkensbedrijven waren in 2007 duidelijk meer in de markt om grond in het Noorden te kopen dan in het jaar ervoor. Ze kopen dan percelen voor de mestafzet die vervolgens door akkerbouwers gebruikt worden", aldus makelaar Jan Tjeerdsma.

Lees ook Stijgende grondprijzen door grote vraag

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wvh

  Hier in zuidoost brabant kun je al niets meer kopen onder de 5 euro.Voor goede grond wordt hier tussen de 6 en 7 euro betaald.Misschien eens geen zogenaamde natuur meer maken en wat zuiniger omgaan met grond voor woningbouw en industrie tereinen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als dit de zelfde ontwikkeling in Nederland teweeg brengt als dat in Denenmarken dan is dit super. Hogere grondprijzen betekent een groot deel van de verloren waarden van het bedrijf hebt terug gekregen, die je met het melkqoutum kwijt bent geraakt. Zo ben je je pensioen niet compleet kwijt! Ander voordeel is de financier baarheid van een bedrijf. Als je 50 ha grond hebt en die is €10000,- meer waard kun je mooi een ligboxen stal bij bouwen van 150 plaatsen en gelijk vol zetten, als de banken in ieder geval wakker zijn. Als veel mensen dit doen wordt de grond nog duurder en stijgt de waarde van het bedrijf nog meer zodat aflossen voor een goed pensioen overbodig wordt.
  Ik wil hiermee alleen zeggen dat grondprijs stijgingen niet meteen een bedreiging is maar een groot voordeel kan zijn voor ondernemers die hun bedrijf zeer hard willen ontwikelen. Alleen de minder draaiende bedrijven hebben hier last van, maar die moeten toch stoppen en dat is dus weer een warme sanering.

 • no-profile-image

  ben

  het klopt dat de grondprijzen aan het zakken zijn almkerk 31000 euro per ha

 • no-profile-image

  ton

  Ik zei het al eerder; wiens brood men eet, diens taal men spreekt.
  Niks is verradelijker dan koppen van artikelen te lezen zonder goed op de bronvermelding te letten. AgD zou er beter aan gedaan te vermelden; Volgens NMV stijgen de grondprijzen. Maar ja, zo werkt het blijkbaar niet bij het AgD en haar adverteerders.

 • no-profile-image

  gert

  rond zevenbergen is er grond verkocht voor 35000 euro per ha de grondprijzen dalen eerder dan ze stijgen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.