Redactieblog

203 x bekeken 1 reactie

GD adviseert bluetonguevaccinatie op basis van tankmelk

De Gezondheidsdienst voor dieren (GD) kan via tankmelkonderzoek adviseren om melkvee al dan niet te vaccineren tegen bluetongue.

Met een tankmelkonderzoek kan de GD aantonen of de veestapel besmet is geweest met bluetongue. Op basis van de resultaten van de hoeveelheid antistoffen tegen bluetongue die in de melk worden gevonden adviseert de GD om het vee al dan niet te vaccineren.

"Deze zomer zal er waarschijnlijk beperkt vaccin beschikbaar komen. Om schade door klinische problemen te voorkomen is het epidemiologisch belangrijk de runderen die nog geen bluetongue hebben gehad als eerste te enten", aldus dierenarts Linda van Wuijckhuise in een nieuwsbrief van de GD.

Via tankmelkonderzoek kan de infectiestatus van een bedrijf worden vastgesteld. Als het tankmelkonderzoek gunstig is, heeft minder dan 5 procent van de koeien bluetongue gehad, waardoor de GD adviseert de veestapel te vaccineren.

Wanneer er weinig afweerstoffen worden aangetoond heeft 5 tot 20 procent van de melkgevende dieren bluetongue gehad. Ook dan adviseert de GD de koppel te enten. Wanneer in de tankmelk veel antistoffen zitten, heeft meer dan 20 procent van de dieren bluetongue gehad.

Via steekproeven op het bedrijf kan beoordeeld worden hoeveel procent van de dieren daadwerkelijk besmet zijn geweest. Op basis hiervan kan beoordeeld worden of de dieren wel of niet gevaccineerd moeten worden. Melkveehouders kunnen het onderzoek vrijwillig laten doen bij de GD.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Freek

    Kijk dat zijn betere berichten dan verplicht enten. Wie wil kan dat vanaf komende zomer, maar wie niet wil moet het niet verplicht krijgen. Het is niet zoals bij mkz dat je dat virus eventueel kwijt kunt raken. Die knutten blijven tot de volgende ijstijd wel in Nederland denk ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.