Redactieblog

665 x bekeken 5 reacties

GD: 60 procent rundvee besmet met blauwtong

Zestig procent van het Nederlandse rundvee is besmet met bluetongue. Dat constateert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op basis van onderzoek bij ruim 250 zogenaamde verklikkerbedrijven.

"Nederland is verdeeld in twintig compartimenten. In ieder compartiment hebben we ongeveer dertien rundveebedrijven met meer dan vijftig dieren sinds mei 2007 elke maand gecontroleerd. Uitgangspositie was dat de dieren die we op die bedrijven hebben gevolgd bij het begin van het onderzoek bluetongue-vrij moesten zijn", zegt dierenarts Piet Vellema van de GD.

De koeien zijn maandelijks via de melkcontrole ook getest op bluetongue. Hieruit blijkt dat in 2007 uiteindelijk 60 procent van de rundveestapel besmet is.

Het percentage besmette dieren speelt een belangrijke rol bij de vaccinatiecampagne. Streven is dat uiteindelijk minimaal 80 procent van het vee immuun gemaakt moet worden tegen bluetongue, waarbij de dieren die al immuun zijn doordat ze ziek zijn geweest meetellen. "Dit betekent in theorie dat maar 20 procent van het rundvee in Nederland gevaccineerd hoeft te worden om aan de 80 procent te komen.
Het werkelijke percentage ligt flink hoger omdat we niet precies weten welke dieren besmet zijn", aldus Vellema.

Hij benadrukt dat hierbij niet vergeten moet worden dat de bereidheid tot vaccineren vooral in de gebieden waar veel besmettingen zijn geweest, groter is dan in gebieden waar nog geen bluetongue heerst.

Hoeveel procent van de schapenstapel in Nederland besmet is met bluetongue is niet bekend. "Dit is in 2007 niet met zogenaamde verklikkerdieren onderzocht omdat dit lastiger is te onderzoeken doordat de dieren los lopen. Daarnaast speelt het rund een veel belangrijkere rol als reservoir voor het virus dan schapen", aldus Vellema.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Dhr Vellema blijft maar doorgaan met zijn idee eerst de koeien de vaccineren en daarna pas de schapen. Het lijkt wel of hij de schapen/houders eerst wil laten stikken. Is er geen mooi baantje de bedenken voor deze man in Europees verband?
  Zo iets als Chief Veterinary Officer EEC?

 • no-profile-image

  gezond boeren verstand

  in gebieden waar blauwtong geheerst heeft is de bereidheid juist lager omdat daar de meeste dieren immuun zijn en daar het leed geleden is. vaccineren tegen een nieuwe variant die nu in spanje heerst kan misschien nog wel nuttig zijn, maar daar is natuurlijk nog steeds geen vaccin tegen.

 • no-profile-image

  schreuder

  Er zijn bij mij op het bedrijf diverse dieren aanwezig die voor het tweede jaar blue tong gehad hebben. De ernst van de ziekte was dit jaar niet minder als het voorgaande. Ik denk dat het goed is als we elkaar geen fake situaties voorhouden maar elkaar realischtisch voorbereiden op het komende seizoen.
  Ook heb ik nog niet vernomen dat het enten van de dieren ongevoeligheid / sterk verminderde gevoeligheid voor blue tong tot gevolg heeft. Waarom wordt aan deze vaccinatie dan zoveel waarde gehecht ?

 • no-profile-image

  miltie

  dat is gevolg van natuur gebieden maken dus optimaliseren van leef gebied voor die KNUT;maar wie gaat de schade betalen ?????????? MIN.van L.N.V.lopt nog steeds achter die natuur en milleau activisten aan ??en ze krijgen subsidie om die idioterie door te drammen

 • no-profile-image

  wil

  Er doet veel onzin de ronde als het om blauwtong gaat. Ten eerste dat dieren die eerder ziek waren immuun zullen zijn. In december hadden wij een ooi die voor de tweede keer in hetzelfde jaar blauwtong had. En waarom worden de berichten genegeerd van bedrijven waar dezelfde dieren dit jaar en vorig jaar ziek waren?
  Ten tweede dat natuurgebieden de schuld zijn van het voorkomen van knutten. Knutten komen al langer voor dan mensen en schapen, en ze kunnen zich overal redden. Ook zonder mooie poelen en houtwallen. Je zult heel Nederland moeten asfalteren en droogleggen om knutten te weren, en dan komen ze nog met de wind mee uit buurlanden. Ik weet wel dat sommige agrariers het liefst gras telen op steenwol, met preciese controle over neerslag en grondwaterstand, maar die moesten maar bij de NASA solliciteren in plaats van ons hele land onleefbaar te willen maken door alle natuur te verbannen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.