411 x bekeken 17 reacties

Fischer Boel: melkprijs na 2015 op niveau begin 2007

De melkprijs zal na de afschaffing van het quotum in 2015 dalen naar het niveau van begin vorig jaar.

Die zei eurocommissaris Mariann Fischer Boel vanochtend tijdens een conferentie over de health check, de tussentijdse evaluatie van het Europese landbouwbeleid.

Volgens Fischer Boel kan die verwachting helpen bij het opstellen van een scenario om de afschaffing van het melkquotum zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen voor producenten en verwerkers. "Als wij niks doen zullen de prijzen de komende jaren stijgen, om in 2015 snel te dalen", zei de commissaris. "Dat doet mij denken aan een piloot die snel opstijgt en dan vraagt aan de passagiers of zij willen uitstappen, met of zonder parachute."

Een belangrijk instrument voor de zogeheten zachte landing van de afschaffing is het in kleine stapjes verhogen van het quotum, zoals dat voor het eerst gebeurt in april met 2 procent. Maar er zijn meer mogelijkheden, benadrukte Fischer Boel. Zo is het ook een optie de handel in quota tussen de lidstaten vrij te geven. Zij heeft echter twijfels bij de haalbaarheid hiervan.

De eurocommissaris riep in haar speech betrokkenen op nu hun mening te geven over de verschillende scenario's voor de toekomst van de zuivelsector. "Ik hoor liever uw commentaren nu, dan dat er straks demonstraties buiten mijn kantoor plaatshebben", zei ze. "Grijp uw kans, want straks luister ik misschien niet meer."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rene

  belachelijk dat wij voor die prijzen onze melk moeten gaan leveren
  ik ben daarom voor behoud quoterings systeem
  krapte = hogere prijzen

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Het enige dat FB doet is de boel bang maken om zo haar doel te bereiken.
  Al eerder heeft zij bewezen ook niet over een glazen bol te beschikken+ neem van mij aan dat als FB geweten had dat de melkprijs over 2007 zo gestegen was, dan hadden we geen 3,5 cent melkpremie ontvangen.
  Als we dan al over europees handelen gaan spreken, dan zal toch zeker tegelijkertijd de mest ook europees verhandeld mogen worden. En als rundvee- en varkenshoudend Nederland zich daaaar nu eens voor inzet, dan ziet de toekomst voor beiden er duidelijk beter uit!

 • no-profile-image

  gert

  je kunt melkprijzen nog geen jaar vooruit voorspellen,wat FB doet is puur natte vingerwerk

 • no-profile-image

  Dirk

  Leuke berichten allemaal, zeker wanneer we weer tegen elkaar gaan schoppen.
  Feit is dat de varkens- pluimveehouders weten wat een vrije prijs zonder steun betekend.
  Vandaag genoeg en morgen weer te weinig.
  De enige die echt lachen met het afschaffen van het melkquotum zijn de fabriekanten. Zij krijgen straks weer genoeg aanvoer van melk, zodat de prijs weer kan dalen.
  Het enige wat belemmerend werkt is het beschikbare vee en voer.
  In nederland betekend het dat de melkveehouders gaan voelen wat de varkens boeren al decennia voelen, nl dat het alleen maar minder wordt. Wel meer koeien melken, maar voor minder geld. Hoge investeringskosten om aan de milieu en welzijnseisen te kunnen voldoen.
  Kortom, met het afschaffen van het melkquotum worden ook de melkveeboeren een slaaf van de grote melkfabrieken, diegene die 300 koeien en meer willen en kunnen melken gaan het redden, de rest valt af.
  Over 5 jaar wil ik nog wel eens zien hoeveel er nog boer zijn in Nederland.
  Succes,
  Dirk, Lichtenvoorde.

 • no-profile-image

  Henk

  Ach mensen, een half jaar geleden zagen ze nie eens aankomen dat de melkprijs zo sterk zou oplopen de laatste maanden. En nu menen ze het wel te weten voor 2015 ????

  En quotumfans: wordt aub wakker en wrijf het slaapzand es goed uut jullie ogen!! De quotering is passé, that's it !!
  Hebben jullie nou écht niet in de gaten dat de VS in de startblokken staat om hier melk te komen dumpen wanneer we het zelf niet produceren ?
  En dan zit je wellicht met én een lage melkprijs én ook nog es weinig liters...

 • no-profile-image

  F.M. van Bruggen

  Ik vind het een heel goede zaak dat de melkprijzen vrijgemaakt worden, jammer dat het pas over 7 jaar zover komt. Ik als fruitteler, peren, kersen en walnoten, ben gewend aan fluctuerende prijzen. Ik ben heel blij dat de fruitsector destijds bewust niet voor regulering van de prijzen heeft gekozen maar als echte ondernemers voor de markt hebben gekozen. Ik zou niet graag een soort E.U. ambtenaar willen zijn zoals de melkveehouders dit nu zijn, dit belemmert naar mijn mening het vrije ondernemerschap. Het zal in 2015 wel even wennen worden voor mijn agrarische collega's zonder hun gereguleerde prijzen, van harte sterkte gewenst, maar niettemin lang leve de vrije markt, de betutteling heeft lang genoeg geduurd.

 • no-profile-image

  gli

  Mensen,
  We wilden met zijn allen toch zo graag dat er marktgericht wordt geproduceerd.
  Nou dan, niet vervelend doen als de marktprijs meer dan 50% daalt.
  Dus alles met een grimlach op de lippen blijmoedig aanvaarden. Zo hoort het in een moderne democratie. En als het niet meer gaat. Met een grimlach hopen dat het de concurrent beter gaat.
  Overigens gaat het misschien wel een beetje anders worden dan er nu gedacht wordt! Wie zal het zeggen (weten).
  Ja toch!!

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Het inflatie monster doet even van zich spreken en FB maak er beleid op over de ruggen van boeren.
  Op het congres tijdens agrarische dagen in Leeuwarden van de NMV was er hele andere grafiek van een econoom.
  De wereld bevolking groei steeds maar en in de teokomst is voedsel alleen nog voor mensen die geld hebben.
  Dus het beleid ""de afhankelijke boer"" en subsidie geven net voor dat ze om is net als die bekende geest in de fles.
  Dit tijdperk is voorbij.Net als de echte overschotten.Politieke overschotten zijn als lucht in aandelen. Voor F.B is het ook moeilijk om de kurk weer op de fles te houden/krijgen.Woorden kunnen met gedachten een andere wending krijgen.Boeren zich geen lijfeigenen meer van de politiek en inflatie correktors anno 2008.

 • no-profile-image

  de melker

  Even geleden is het hier allemaal al eens ongezouten gezegd, maar bij deze nog maar eens. Als varkensboeren zich nu slechts bemoeien met het mesten van hun varkens en niet met onze melkquotering hoeven we daar geen woorden meer over vuil te maken. Zij zien uitbreiding van mq. cq afschaffing daarvan als een bedreiging van hun mestafzet, ander niets. Eigen belang dus.
  Was het in het verleden niet zo, dat juist varkensboeren sterke voorstanders waren van vrije markt?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Tuurlijk melk dat klootjesvolk nog verder uit .Balkenende had het vandaag over mensen met een zieke mentaliteit, Als er iemand een zieke mentaliteit heeft dan is het Fische Boel wel. Wat een asociaal beleid voert zij

 • no-profile-image

  Bert V H.

  Melkveehouder , geloof het of niet, maar de prijs zal kelderen !!! 't Kan nog een jaartje duren maar 't zal gebeuren. De vrije markt reageert snel, zeer snel !! Is er ergens een beetje " te kort" schieten er overal ondernemers opaf, wat hun goed recht is. Voorbeelden zat in allerlei sectoren. Blijf met de voeten op de grond en investeer niet alof het toch nooit meer stuk kan nu je ocharme enkele maanden een goede melkprijs bekomt.

 • no-profile-image

  Berend

  Laten we niet te veel luisteren naar deze politieke praat. Brussel krijgt steeds minder grip op de melkprijs. Nu al wordt in veel landen het quotum niet vol gemolken. Bij een lage melkprijs stoppen in veel landen buiten Nederland boeren met melken. Kijk maar naar Duitsland en Frankrijk, die nu het quotum al niet vol melken. Gewoon doorzetten en zorgen dat we de kostprijs in de hand houden.

 • no-profile-image

  Frank

  Laten we proberen het melkquotum te houden! Dat betekent een stabiele factor in de landbouw. Bij de varkenshouders hoor je ook die signalen. Maar dan Europees. Wel moeten de Quotum kosten in de hand gehouden worden. dit hebben we toch wel geleerd. Het geld vliegt de landbouw uit en de jonge boeren betalen zwaar voorr hun toekomst. Dus bedrijfsovernames zijn bijna niet haalbaar. De prijzen van de producten moeten mee stijgen! Dus vraag en aan bod proberen te sturen.

 • no-profile-image

  willem

  Als iedereen zo negatief praat dan zal het snel gebeurt zijn met de melkveehouderij, de andere prijzen stijgen toch ook gewoon (dat noemt men inflatie), waarom kan dit dan niet met de melkprijs??? De prijzen die nu worden betaald voor de melk hadden enkele jaren terug al moeten betaald worden om als melkveehouder rond te komen, dat dit nu pas gebeurt is slechts een druppel op een gloeiende plaat!

 • no-profile-image

  Ard

  Ik dacht dat FB een fatsoenlijke melkprijs wilde houden voor de boeren en dat de retail eerlijke prijzen moest gaan betalen. WAt is daar nu van over met zulke shit? Begin 2007 was de melkprijs bagger...

 • no-profile-image

  gert

  als de benzine en diesel en kunstmestprijzen dan ook weer naar dat niveau teruggaan

 • no-profile-image

  H.A.H.

  Ik denk dat de melkveehouders moeten ophouden met alleen af tegeven op de politiek. Dat helpt echt niet. Ik denk dat het verstandiger zou zijn om hier eens rustig over na te denken en een strategie bepalen om dit het hoofd te bieden. Dat het quotum eraf gaat is wel duidelijk en dat gaat vraag en aanbod de prijs bepalen. Wees zelf zo verstandig en ga geen idiote overproductie bewerkstelligen. Lijkt me een schone taak voor LTO etc. om zich hiervoor in te zetten, lijkt me bijzonder nuttig en zinvol.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.