Redactieblog

FAO: pluimveesector belangrijkere rol verspreiding vogelpest dan gedacht

Wilde vogels zijn geen reservoir voor het vogelpestvirus H5N1.

De pluimveehouderij speelt mogelijk een belangrijkere rol bij de verspreiding van het virus dan tot nu toe werd gedacht. Dat concludeert Scott Newman, vogeldeskundige van de wereldvoedselorganisatie FAO, op basis van onderzoek onder 350.000 wilde vogels. "Van deze vogels was slechts een beperkt aantal licht H5N1-positief. Hieruit kan geconcludeert worden dat de wilde vogels op dit moment niet de verspreiders zijn van het virus."

Er is geen betrouwbaar bewijs dat wilde vogels de oorzaak zijn van het verspreiden van het vogelpestvirus H5N1 van Azië naar Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zo blijkt tijdens een internationaal congres over vogelpest in Bangkok.

"We weten dat sommige wilde vogels die besmet waren met het virus mogelijk nog een korte afstand hebben getrokken voordat ze dood gingen, maar het is ons niet gelukt om vast te stellen dat trekvogels het virus over lange afstanden hebben verspreid", aldus Newman. Daarnaast zijn er bij dode wilde vogels waar H5N1 is aangetroffen in de omgeving nauwelijks besmettingen met H5N1 in de commerciële pluimveehouderij, aldus Newman.

De vogeldeskundige benadrukt dat er meer onderzoek moet komen naar de pluimveehandel en op vogelsmokkel, omdat dit het virus mogelijk wel verspreidt en ervoor zorgt dat het virus blijft bestaan. "Mogelijk speelt zowel de legale als de illegale pluimveeproductie en de pluimveehandel een belangrijkere rol speelt in de verspreiding en het blijven bestaan van het virus dan dat we tot op heden dachten", aldus Newman.

Of registreer je om te kunnen reageren.