Redactieblog

326 x bekeken

Export gevaccineerde dieren vrij

Dieren die gevaccineerd zijn tegen bluetongue kunnen vrij geïmporteerd worden door landen waar geen bluetongue heerst.

Dat zei E. Caporale van de internationale diergezondheidsorganisatie OIE op een bijeenkomst in Brussel.

"Het importeren van gevaccineerd vee heeft geen effect voor de bluetongue-vrije status van het land", aldus Caporale. Door deze afspraak bij de OIE kan het vaccineren de handel van vee niet belemmeren.

Piet Thijsse, voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) is blij met deze afspraak. "De Europese Commissie neemt deze regeling van de OIE over, waardoor de handel in gevaccineerde dieren binnen de EU makkelijker wordt. Het advies van de OIE is echter geen wetgeving, waardoor landen buiten de EU, zoals Rusland, alsnog zelf kunnen besluiten of ze gevaccineerde dieren accepteren."

De sector reageert desondanks positief op de strofe uit het bluetongueregelement dat de OIE heeft opgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.