Redactieblog

4 reacties

Dierenartsen: bezwaar tegen internetapotheek

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) heeft de Algemene Inspectie Dienst (AID) gevraagd onderzoek te doen naar verschillende veterinaire internetapotheken.

Via deze apotheken kunnen houders van dieren en vee diergeneesmiddelen bestellen. Voor diergeneesmiddelen waarvoor een dierenarts een recept moet voorschrijven, moeten klanten online een vragenlijst invullen, waarna een dierenarts het geval beoordeelt.

Via de websites worden ook diergeneesmiddelen verstrekt die een eigenaar zelf mag toedienen, maar uitsluitend op recept van een dierenarts. Daar heeft de KNMvD bezwaar tegen.

"Het voorschrijven van diergeneesmiddelen valt onder de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde. De dierenarts heeft een wettelijke verantwoordelijkheid om bij het voorschrijven van diergeneesmiddelen zorgvuldig de diergeneeskunde uit te oefenen. Dit betekent dat er eerst een diagnose moet worden gesteld. Om zorgvuldig een diagnose te kunnen stellen is een klinisch onderzoek nodig", aldus de KNMvD.

Daarnaast is het niet toegestaan diergeneesmiddelen via internet aan te prijzen omdat er een verbod geldt voor publieksreclame van diergeneesmiddelen.

Voor humane geneesmiddelen geldt vanaf 1 juli 2007 een verbod op het online voorschrijven van medicijnen aan een patiënt die de arts nooit ontmoet heeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dwarsligger

  Hier wordt de vakbekwaamheid van veehouders weer eens onderschat.
  In overleg met de dierenarts is heel goed mogelijk om de juiste behandeling toe te passen. Wanneer alleen gericht het juiste middel toegepast wordt en de behandeling af gemaakt wordt, is er geen bezwaar voor bestellen in een internetapotheek. Bij grote gezondheidsproblemen is de veehouder een dief van eigen portemonee als hij de dierenarts niet in schakelt.
  Duidelijk is dat de KMVD bang is voor concurentie.

 • no-profile-image

  veehouder

  wat nog mist in het stukje is, dat ze vooral bang zijn, dat hun geld uit eigen portemonnee verliezen,omdat boeren steeds makkelijk met internet overweg kunnen,

  Zelfvereiking heren.

 • no-profile-image

  kiek uut

  en is het vaak niet zo dat de boer bijvoorbaat al aan geeft wat er met eeen dier aan de hand is ,en wat de vorige reactie betreft, ben ik het helemaal mee eens.Bang voor hun eigen portemonee ja

 • no-profile-image

  melkveehouder

  dat is wel vreemd dat via internet geen reclame mag en in de landelijke vakbladen maken ze wel reclame de diergeneesmiddelen industrie

Of registreer je om te kunnen reageren.