Redactieblog

504 x bekeken 1 reactie

Ben ik nu zo dom of…………????

Soms begrijp ik het niet zo goed meer. Vooral niet aan het begin van het nieuwe jaar. Via de nieuwjaarsredes vliegen de voorspellingen de ether in.

Neem nu de voorzitter van het Productschap Zuivel, Geert Koopstra. Die is het helemaal eens met het Europese landbouwbeleid. Het melkquotum afschaffen in 2015. Daaraan voorafgaand een geleidelijke verruiming. Plus een verlaging van de superheffing. Allemaal maatregelen om meer melk op de markt te krijgen. Volgens Koopstra zijn de vooruitzichten voor de zuivel dermate gunstig dat dit best kan. Vrijheid blijheid dus.

Voorzitter Kees Wantenaar van Campina is het helemaal met de analyse van Koopstra eens. Hij vraagt zich echter wel af of we toch niet een systeem tegen al te forse prijsdalingen moet houden. Want die dalingen komen er volgens hem weer. Hij pleit daarom voor een Europees interventiesysteem, waarmee overschotten uit de markt kunnen worden genomen.

Dan breekt mij de klomp. We gaan terug naar af. Voordat de superheffing kwam in de jaren tachtig van de vorige eeuw konden we melken zoveel we wilden. Daardoor ontstonden overschotten, die verwerkt werden tot boter en poeder. Wie herinnert zich niet de Europese boter- en poederbergen?

Willen Wantenaar en Koopstra terug naar die oude situatie? En dan na jaren ellende weer een nieuwe melkquotering? Ik begrijp het niet meer. U wel? Om met Louis van Gaal te zeggen: "ben ik nu zo dom of……………?"

Eén reactie

  • no-profile-image

    logisch

    Inderdaad, de geschiedenis herhaald zich.

Of registreer je om te kunnen reageren.