Redactieblog

2 reacties

'80 procent van dieren vaccineren voor financiering'

De Europese Commissie betaalt mee aan het vaccinatieprogramma tegen blauwtong als de lidstaten zorgen dan 80 procent van de bluetongue-gevoelige dieren gevaccineerd gaan worden.

Dat blijkt tijdens een conferentie over bluetongue in Brussel. Het is aan de lidstaten zelf of de vaccinatie vrijwillig of verplicht wordt uitgevoerd. Uit ervaringen bij vaccinatie tegen bluetongue in Zuid-Europa blijkt dat vaccinatie effectief is wanneer minimaal 80 procent van de gevoelige dieren wordt gevaccineerd.

Tijdens de conferentie werd duidelijk dat de lidstaten zelf verantwoordelijk zijn voor het vaccin. Het is nog steeds onduidelijk of er voor deze zomer voldoende vaccin is. "Als er niet voldoende vaccin is, gaan wij als Europese Commissie niet reguleren welke landen wel en welke landen niet mogen vaccineren", aldus Alberto Laddomada, directeur generaal van Sanco van de Europese Commissie. "Wij gaan niet de vaccinproducenten bellen om te zeggen dat ze bepaalde landen wel mogen bedienen en andere landen niet."

Hieruit blijkt dat landen die het vaccin het eerst bestellen ook het eerst kunnen beschikken over vaccin. Vertegenwoordigers van de lidstaten reageren verbaasd. "Als we het virus willen aanpakken zal er een goede strategie moeten zijn die aangestuurd wordt door de Commissie", aldus een Deense bluetonguespecialist.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Dat zal dan wel weer de nodige bureaucratische rompslomp op gaan leveren of de 80 % wel gehaald wordt.
  Europa bedankt ,voor dit soort beleid krijg je nooit geen draagvlak onder de bevolking

 • no-profile-image

  Tom

  Ze kunnen toch wel eerst beginnen in Zuid-Europa en dan naar het Noorden toewerken. Dat doet blauwtong ook.
  Ik ben het met de Denen eens dat Europese sturing verstandig zou zijn, maar het kost zeker weer teveel moeite om iedereen tevreden te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.