Redactieblog

6.442 bedrijven met bluetongue

Het aantal bedrijven dat in 2007 besmet is met bluetongue is volgens officiële gegevens van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) vastgesteld op 6.442 bedrijven.

Dat is ruim veertien keer hoger dan in 2006. Toen hebben 456 bedrijven een besmetting met bluetongue gemeld bij de VWA. Volgens deskundigen van de VWA hebben echter niet alle besmette bedrijven de melding gedaan bij de VWA.

Hoe de situatie er in 2008 uit gaat zien is volgens viroloog Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR (voorheen CIDC-Lelystad) heel moeilijk in te schatten.

"Er zijn nog veel te veel vragen om al een prognose te geven", aldus Van Rijn. Hij doelt op de vraag of er een strenge winter komt en wat voor zomer daarop volgt. Het effect daarvan op de knuttenpopulatie en het bluetonguevirus is nog erg onvoorspelbaar. Ook is de kans groot dat er in 2008 gevaccineerd zal worden tegen bluetongue. Daarnaast is er de dreiging toegenomen van andere serotypen bluetongue dan type 8.

"Zeker is dat er in het zuiden van het land al veel dieren besmet zijn geweest en dus een in bepaalde mate beschermd zullen zijn tegen serotype 8, waardoor er met uitzondering van de aanwas minder nieuwe besmettingen zullen komen. In het Noorden zijn tot nu toe veel minder dieren besmet geraakt en zijn er dus nog veel gevoelig voor bluetongue."

Of registreer je om te kunnen reageren.